Thursday, 28 March, 2024

“Η Μπάντα” της Κερασούντας – Το ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών

«Να μαθευτεί η ιστορική αλήθεια για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Αυτός είναι ο σκοπός που ταξιδεύει και «παίζει» η «Μπάντα»

το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που απέσπασε δυο βραβεία στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, του δημοσιογράφου-ερευνητή, Νίκου Ασλανίδη.
Με αφορμή την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού ο δημιουργός της «Μπάντας» παρουσίασε το ντοκιμαντέρ στην αίθουσα του Πνευματικού κέντρου, τη Δευτέρα 20 Μαϊου, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Γιαννιτσών.


Ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο στο βιβλίο του Γιάννη Παπαδόπουλου, από την Κερασούντα «γροθιά στο στομάχι», αληθινή ιστορία της Γενοκτονίας και αφορά τις μαζικές δολοφονίες από τον σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου, Τοπάλ Οσμάν.

Η εκδήλωση άνοιξε ιδιαίτερα συγκινητικά με το μοιρολόϊ και την ποντιακή λύρα του καθηγητή του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών Αλέξη Στεφανίδη. Οι μαυροφορεμένες κοπέλες των συλλόγων με τα αναμμένα κεριά και οι αφηγήτριες Βούλα Αργυράκη και Κελαϊδινή Παρασκευοπούλου, έδωσαν έναν ξεχωριστό τόνο διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο του Νίκου Ασλανίδη «Μάρτυρες… 100 χρόνια μετά» για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Για τον συντοπίτη μας διακεκριμένο ερευνητή και συγγραφέα μίλησε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μπουλουσάκης, ο οποίος είχε και τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης.


Με 80 εθελοντές στα γυρίσματα, πολλοί εκ των οποίων από συλλόγους και ποντιακά Σωματεία των Γιαννιτσών. Ένα μνημόσυνο για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία, για όλους τους Έλληνες που έχουμε χρέος να μαθευτεί η αλήθεια της ιστορίας, με τα τραγικά γεγονότα, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλο τον πλανήτη. Μόνο τότε θα αναπαυθούν οι ψυχές των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου” όπως είπε ο κ. Ασλανίδης.


Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Πέλλας και η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Γιαννιτσών και τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Τραπεζούντας «Εύξεινος Λέσχη» Γιαννιτσών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου