Thursday, 28 March, 2024

Θύελλα αντιδράσεων για τη «βροχή» τροπολογιών στη Βουλή

Η μία, μετά την… άλλη κατατίθενται οι τροπολογίες στη Βουλή, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση

η οποία τις χαρακτηρίζει ακόμα και «φωτογραφικές», κάνοντας λόγο για προεκλογικό «βόλεμα» και «ρουσφέτια».
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες επιβεβαίωσε την κατάθεση τροπολογιών υπογραμμίζοντας πως «ευελπιστώ να μην είναι πολλές, ούτε να έχουν «φωτογραφικό» χαρακτήρα».
Ανέφερε μάλιστα πως από 10 έως 13 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα τον ενημερώσει για την απόφασή του να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές στις 7 Ιουλίου. Πρόσθεσε, δε, ότι θα ακολουθήσει η θυροκόλληση του διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής, αλλά έως τότε το κοινοβούλιο μπορεί να λειτουργεί.
«Η Βουλή διαλύεται με πρόταση του πρωθυπουργού. Μέχρι τότε θα είναι ανοικτή» ανέφερε σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν θεωρώ πιθανό να υπάρξει συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα».
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι έως την ερχόμενη Παρασκευή θα ψηφιστούν δύο Κυρώσεις, οι Κώδικες της Δικαιοσύνης και η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιαρχος υπογραμμίζοντας πως «δεν αποκλείω να υπάρξει και μικρός αριθμός τροπολογιών. Ευελπιστώ ότι δεν θα είναι πολλές ούτε θα έχουν φωτογραφικό χαρακτήρα».
Στις τροπολογίες αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στον Aplha και ο Νίκος Παππάς, τονίζοντας ότι η Βουλή θα διαλυθεί μέσα στις προβλεπόμενες από το σύνταγμα χρονικές προθεσμίες και μέχρι τότε οφείλει να ασκεί τα καθήκοντά της σε πλήρη ανάπτυξη.
«Το ίδιο οφείλουμε και όσοι έχουμε κυβερνητικά χαρτοφυλάκια, κατά το σύνταγμα να κάνουμε. Όσο είμαστε σε θέσεις υπουργικές έχουμε την ευθύνη για πράξεις μας ή για παραλείψεις» ανέφερε.
Τόνισε δε, ότι «αυτό θα πρέπει να το καταλάβει η ΝΔ και να σταματήσει να προσπαθεί να δημιουργεί εντυπώσεις».
Τροπολογία για παράταση στη διάρκεια εργασίας των συμβασιούχων
Ήδη, με ρύθμιση που παρατείνει τη διάρκεια εργασίας συμβασιούχων έως τις 30 Οκτωβρίου 2019, άνοιξε στη Βουλή ο «χορός» κατάθεσης των υπουργικών τροπολογιών. Η διάταξη κατατέθηκε σε νομοσχέδιο που αφορά κύρωση συμφωνίας της ελληνικής δημοκρατίας με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί το απόγευμα της Τετάρτης.
Με την τροπολογία «παρατείνεται η διάρκεια των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) του προσωπικού που περιλαμβάνεται στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ και απασχολείται προσωρινά σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία από την λήξη τους μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας των διοριστέων στις αντίστοιχες θέσεις σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες της προκήρυξης και κατ΄ ανώτατο όριο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2019».
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι απασχολούνται στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων.
Ακολούθησαν δύο ακόμη τροπολογίες. Η μία είναι για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σεισμοπλήκτων με ακίνητα ολικής απαγόρευσης χρήσης για τις περιοχές Κεφαλλονιάς, Φθιώτιδας Φωκίδας. Η τροπολογία αναφέρεται στους σεισμούς που έγιναν την περίοδο 2013-2015.
Η άλλη αφορά στη μη προβολή δικαιωμάτων κυριότητας από το Δημόσιο σε δάση και δασικές εκτάσεις κείμενες στα Επτάνησα, για τις οποίες δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας που θεσπίστηκε από το από 16-11-1836 Β.Δ. περί ιδιωτικών δασών.
Αργότερα, κατατέθηκαν στη Βουλή δύο ακόμη βουλευτικές τροπολογίες. Αυτήν την φορά στην «Κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια σχετικά με την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και το δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρησιμοποίησή τους, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα» που θα ψηφιστεί και αυτό την Τετάρτη (05/06) το βράδυ στην Ολομέλεια μαζί με την άλλη διεθνή Κύρωση για το Αζερμπαϊτζάν.
Η μία κατατέθηκε από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα και αφορά την «Επιμήκυνση χρόνου διατήρησης ισχύος προϋφιστάμενων βιομηχανικών χρήσεων», με τον οποίο ορίζονται, μεταξύ άλλων, όροι προστασίας του όρους Αιγάλεω.
Η δεύτερη, τροπολογία από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέση που αφορά τη «Χωροθέτηση δραστηριοτήτων σε γεωργική γη» ώστε να υπάρξει μέριμνα για καταστάσεις ζυθοποιίας όπως γίνεται με την εγκατάσταση βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται ως γεωργικές.
«Η ΝΔ δεν θα μετέχει στις ρουσφετολογικές διευθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας σε δήλωσή του επισήμανε πως «λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών η κοινοβουλευτική διαδικασία εξακολουθεί να κινείται μεταξύ μιας ηθικής θεσμικής προσέγγισης και τον κέλευσμα των επιταγών αυτής της κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως αντίθετη σε μία πρακτική που έχει καταδικαστεί από το παρελθόν. Εμείς πιστεύουμε ότι η επόμενη των εκλογών της 7ης Ιουλίου θα είναι μία μέρα που η κοινοβουλευτική διαδικασία Θα ξαναμπεί σε κανονικούς ρυθμούς και η πατρίδα μας θα επιστρέψει εκεί που πραγματικά της αξίζει».
Κριτική στην κυβέρνηση για την απόφασή της να μην κλείσει ακόμα τη Βουλή, ασκεί και ο Λευτέρης Αυγενάκης. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ καλεί την κυβέρνηση «φεύγοντας» να «δείξει τον στοιχειώδη σεβασμό στους θεσμούς», όπως λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η ΝΔ δεν θα μετέχει στις ρουσφετολογικές διευθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με άρον άρον άνοιγμα και κλείσιμο της Βουλής.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε 3 ημέρες, επιχειρεί να περάσει 4 νομοσχέδια στο πόδι και άγνωστο αριθμό τροπολογιών. Η ΝΔ ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη δεν προτίθεται να συμπράξει στον ευτελισμό των Θεσμών από μια κυβέρνηση που δεν έχει πλέον καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να λαμβάνει αποφάσεις. Αποχωρούμε λοιπόν από όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, διότι δεν δεχόμαστε να είμαστε παρόντες σε μια απονομιμοποιημένη Βουλή», σημειώνει ο κ. Αυγενάκης και προσθέτει: «Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν πήγε, ήδη, από χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είχε ανακοινώσει μετά τις ευρωεκλογές, αλλά επέλεξε να καθυστερήσει μια εβδομάδα δείχνει από μόνο του ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μήνυμα που τους έστειλαν οι πολίτες, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Φεύγοντας, ας δείξουν τον στοιχειώδη σεβασμό στους Θεσμούς».
Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου κάνει λόγο για αντιθεσμικές μεθοδεύσεις και ζητά να μην ανοίξει η Ολομέλεια. «Έχουμε την τρίτη πράξη μεθοδεύσεων της κυβέρνησης. Μετά την ασέβεια προς την ηγεσία της δικαιοσύνης και τις μεθοδεύσεις για την επιλογή προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά την αποκάλυψη για τη σκευωρία της Novartis έρχεται εξπρές διαδικασία νομοθέτησης. Οι Κώδικες αλλάζουν κάθε 100 χρόνια και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην επόμενη Βουλή να τους επεξεργαστεί. Η σημερινή κυβέρνηση είχε 4,5 χρονιά στη διάθεσή της να τους φέρει αλλά το κάνει την τελευταία στιγμή. Εμείς καταγγείλαμε τη διαδικασία. Το ίδιο θα κάνουμε στην επιτροπή και την Ολομέλεια και θα αποχωρήσουμε» είπε ο κ. Κεγκέρογλου.
«Για τις κυρώσεις διεθνών συμβάσεων που τις είχαν στο συρτάρι τους μήνες και χρόνια και τώρα τις θυμήθηκαν; Το κάνουν για να ακολουθήσουν τροπολογίες διευθετήσεων της τελευταίας στιγμής. Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή την ντροπή που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει και την τελευταία στιγμή εις βάρος των Θεσμών» πρόσθεσε ο κ. Κεγκέρογλου.
Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη διαδικασία και την επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει τη Βουλή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Τόνισε μάλιστα ότι το ΚΚΕ θα καταγγείλει την συγκεκριμένη πρακτική στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής που θα συζητήσει τους Κώδικες και θα αποχωρήσει.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου