Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Δεύτερη ήττα ΣΥΡΙΖΑ – 12 περιφέρειες στη ΝΔ, «γαλάζια» η Ελλάδα

Ιστορική είναι η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία σβήνει τον ΣΥΡΙΖΑ από τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας όπως δείχνουν τα αποτελέσματα

του δεύτερου γύρου στις Περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους.

H πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δόθηκε από την Singular Logic και το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο χάρτης των Περιφερειών βάφτηκε γαλάζιος από το μια άκρη ως την άλλη της χώρας, με εξαίρεση την Κρήτη, η οποία από τον πρώτο γύρο είχε βαφτεί «πράσινη», καθώς έμεινε στα χέρια του Σταύρου Αρναουτάκη που είχε τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πιο συμβολική νίκη είναι βέβαια στην Περιφέρεια Αττικής, όπου η νίκη του Γιώργου Πατούλη απέναντι στην Ρένα Δούρου είναι μεγάλη, με ποσοστό 66,2%, ενώ συμβολική είναι και η νίκη του Νεκτάριου Φαρμάκη στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, απέναντι στον κοινό υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολου Κατσιφάρα. «Σήμερα, οι πολίτες της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους σε μία νέα εποχή. Γι’ αυτό και η νίκη δεν είναι προσωπική. Δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο. Ούτε καν σε λίγους ή μερικούς. Ανήκει σε όλους! Ανήκει στο σύνολο των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας, που πάντα είχαν λιγότερα απ’ όσα άξιζαν. Με την κοινωνία ξεκινήσαμε, στην κοινωνία απευθυνθήκαμε και με αυτή θα συνεχίσουμε. Σε λίγο θα επισκεφθώ τον Πύργο και αργότερα το Αγρίνιο. Αποτελεί δέσμευσή μου: Η δική μας θητεία θα είναι για όλους, δήλωσε ο κ. Φαρμάκης.

Νικητής με τα χρώματα της ΝΔ ήταν και ο επανεκλεγείς δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος επικράτησε επί της υποψηφίας ΚΙΝΑΛ.

Τα αποτελέσματα στις περιφέρειες που κρίθηκαν σε β γύρο:

Περιφέρεια Αττικής: Γιώργος Πατούλης 66,2%

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Νεκτάριος Φαρμάκης 56,4%

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονιας – Θράκης: Χρήστος Μέτιος 51,1%

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Παναγιώτης Νίκας 52,7%

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Φάνης Σπανός 51,4%

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ρόδη Κράτσα 59,1%

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Κωνσταντίνος Μουτζούρης 51,1%

Μητσοτάκης: Γαλάζιος ο χάρτης στο χρώμα της πατρίδας μας
Εφόσον οι πολίτες με εμπιστευτούν στις επόμενες εκλογές, θα είμαστε δίπλα στους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους. Ο χάρτης βάφτηκε γαλάζιος, όχι το χρώμα της ΝΔ, αλλά το χρώμα της πατρίδας μας, δήλωσε από τα γραφεία του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ  επικοινώνησε τηλεφωνικά με όλους τους περιφερειάρχες που εκλέγονται, ενώ τηλεφώνησε και στον νικητή του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος προέρχεται από τη ΝΔ. Ας σημειωθεί ότι ο Κ. Ζέρβας στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εσωκομματική εκλογή για την ηγεσία της ΝΔ.

ΝΔ για το αποτέλεσμα: Ηχηρό και καθολικό μήνυμα -Ποτέ παράταξη δεν είχε κερδίσει 12 περιφέρειες

«Σήμερα έγινε το δεύτερο βήμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που επιθυμούν οι πολίτες. Το μήνυμα τους είναι ηχηρό, και καθολικό, καθώς ποτέ στο παρελθόν μια παράταξη δεν είχε κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Και μάλιστα τις 11 εξ αυτών με τους υποψηφίους που είχαν την επίσημη υποστήριξη της». Προσθέτει μάλιστα πως «αντίστοιχα ποτέ στο παρελθόν ένα κυβερνών κόμμα δεν έχει συντριβεί στο σύνολο της επικράτειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να εκλέξει παρά 1 από τους 13 περιφερειάρχες (στην Κρήτη) που στήριξε επίσημα, και ασφαλώς δεν μπορεί να εμφανίζει και ως επιτυχία του την συγκεκριμένη νίκη καθώς ο κ. Αρναουτάκης, που επανεξελέγη, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ».

Δούρου: Κάλεσα να συγχαρώ τον Πατούλη και δεν απάντησε
Η κ. Δούρου δήλωσε πως δεν θα περιμένει την 1η Σεπτεμβρίου που παραδίδει και τυπικά την Περιφέρεια, αλλά ήδη έχει δρομολογήσει συνάντηση με τον κ. Πατούλη και τους άλλους επικεφαλής των παρατάξεων για να συμπράξουν για προβλήματα της Αττικής.

Ωστόσο ο νικητής των εκλογών… δεν σήκωσε το τηλέφωνο επειδή όπως είπε «δεν ήταν σε θέση να μου απαντήσει».Η κ. Δούρου μεταξύ άλλων ευχαρίστησε όσους την στήριξαν, και όπως είπε «σταθήκαμε όρθιοι σε πείσμα της κακοφωνίας της παραπληροφόρησης και της εργαλειοποίησης 2 εθνικών τραγωδιών. Η απλή αναλογική απαιτεί συναινέσεις, συγκλίσεις και συνεργασία για τα προβλήματα της Περιφέρειας Αττική, για να μη χαθούν όσα πετύχαμε», δήλωσε, ενώ λίγο νωρίτερα είχε αναρτήσει ένα περίεργο μήνυμα.

Ο Τσίπρας στα περίπτερα Δούρου – Ηλιόπουλου: «Πρέπει να ξέρεις και να χάνεις στη ζωή»
Σε ένα κλίμα… πένθιμο λόγω των αποτελεσμάτων σε όλη την Ελλάδα, με μαύρο πουκάμισο και με χλιαρές εκδηλώσεις, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με την ηττημένη στην Περιφέρεια Αττικής, Ρένα Δούρου και τον επίσης ηττημένο στον δήμο Αθηναίων, Νάσο Ηλιόπουλο, αλλά και με ορισμένα στελέχη που ήταν εκεί, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπ. ΨΗΠΤΕ Ν. Παππάς και η βουλευτής Αν. Καββαδία.

Σε δηλώσεις του ο κ .Τσίπρας είπε ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ «έδωσαν μια μάχη υπερασπίστηκαν τις ιδέες τους με δυναμισμό και αξιοπρέπεια». Και σχολίασε για το αποτέλεσμα: «Στην πολιτική αλλά και στη ζωή είναι σημαντικό να ξέρεις να κερδίζεις αλλά και να χάνεις. Να σηκώνεσαι πάλι όρθιος και να παλεύεις».

Επικράτηση σε Δήμους
Η ήττα του κυβερνώντος κόμματος στους μεγάλους Δήμους είναι οδυνηρή, με την Νέα Δημοκρατία να κερδίζει τον Δήμο της Αθήνας όπου κατ εξοχήν κρίνονται οι εντυπώσεις, και τον Κώστα Μπακογιάννη να προηγείται με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα με 65,2%. Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου δεν κατάφερε καν να περάσει στον β γύρο, ενώ ναι μεν ο υποψήφιος της ΝΔ κ. Ταχιάος δεν κατάφερε να εκλεγεί, χάνοντας την μάχη απέναντι στον αυτοδιοικητικό Κωνσταντίνο Ζέρβα, αλλά στην Πειραιώς δεν φαίνεται να τα έχουν βάψει μαύρα, αφού ο νέος Δήμαρχος προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ. Το ίδιο και στον Πειραιά όπου ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ κ. Βλαχάκος χάνει απέναντι στον ανεξάρτητο Γιάννη Μώραλη, αλλά είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος του κόμματος της ΝΔ στήριζε τον επανεκλεγέντα Δήμαρχο.

Νίκη της ΝΔ στους μεγάλους Δήμους:

Δήμος Αθηναίων: Κώστας Μπακογιάννης 65,2%

Δήμος Θεσσαλονίκης: Κωνσταντίνος Ζέρβας 66,8%

Δήμος Πατραίων: Κωνσταντίνος Πελετίδης 71,4%

Δήμος Ηρακλείου: Βασίλειος-Γεώργιος Λαμπρινός 51,3%

Δήμος Πειραιώς: Γιάννης Μώραλης 57,6%

Προερχόμενοι ή με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ επικρατούν οι υποψήφιοι σε 5 δήμους: Ν. Σμύρνης, Ρεθύμνου, Παλλήνης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.

Με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προηγούνται σε Βύρωνα, Κερατσίνι και Χαλάνδρι.

Θρίαμβος Μπακογιάννη στην Αθήνα
Ξεκάθαρη είναι η νίκη του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων με ποσοστό μεγαλύτερο του 65%.

Με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 96,7% (912 από 943 εκλογικά τμήματα) ο Κώστας Μπακογιάννης συγκεντρώνει ποσοστό 65,25%.

Ο αντίπαλός του και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, συγκεντρώνει αντίστοιχα 34,75%. Στο εκλογικό κέντρο του Κώστα Μπακογιάννη έφτασε λίγο πριν τις 9 το βράδυ η Ντόρα Μπακογιάννη ευχόμενη στον νέο δήμαρχο της Αθήνας «να δουλέψει σκληρά και να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης που του έδειξαν οι Αθηναίοι». «Του εύχομαι να είναι ο εαυτός του και να δουλέψει. Ξέρει τη δουλειά του και είναι σεμνός. Η αλήθεια είναι πως περίμενα τη νίκη του» συμπλήρωσε η κυρία Μπακογιάννη. Η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανώς συγκινημένη στο εκλογικό περίπτερο του γιού της Κώστα
Συγχαρητήρια στον Μπακογιάννη από τον Ηλιόπουλο
«Θέλω να συγχαρώ τον Κώστα Μπακογιάννη για το αποτέλεσμα και είμαι σίγουρος ότι και την επόμενη μέρα θα μπορέσουμε παρά τις διαφωνίες μας που υπάρχουν και έχουν καταγραφεί, να δουλέψουμε μαζί με τους υπόλοιπους συνυποψηφίους μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και ο καθένας με τη δικιά του οπτική να αναδείξει τα μεγάλα ζητήματα της Αθήνας. Ούτως ή άλλως, τώρα, θα ξεκινήσει η πραγματική κρίση για όλους μας».

«Θα έπρεπε όμως να σταθώ και νομίζω όλοι πρέπει να σταθούμε στο πραγματικά αρνητικό της σημερινής ημέρας. Κι αυτό είναι η πάρα πολύ μικρή συμμετοχή στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι στην Αθήνα δεν υπάρχει έμπνευση, αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα έχει χάσει τα μυαλά και τις καρδιές των ανθρώπων της. Και για εμάς το πιο κρίσιμο, το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή είναι ότι πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη, ότι η πόλη μπορεί να αλλάξει», συμπλήρωσε.

Μεγάλη η αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ
Η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα και στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών φαίνεται και απο την πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου για το αποτέλεσμα, όπου σημειώνεται οτι λόγω αποχής των ψηφοφόρων…είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα, ενώ σημειώνει οτι τόσο ο Νάσος Ηλιόπουλος όσο και η Ρένα Δούρου αύξησαν τα ποσοστά τους!

1. Το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο συμμετοχής των πολιτών στον δεύτερο γύρο, είναι το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, τα όποια πολιτικά συμπεράσματα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εξαχθούν. Εξάλλου, τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι συνάρτηση και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής, χωρίς να αντιπροσωπεύουν ευθύγραμμα την πολιτική επιρροή κάθε κόμματος, όπως μας έδειξαν και οι εκλογές του 2014.

2. Στην περιφέρεια Αττικής και την Αθήνα οι υποψήφιοι που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν ένα σημαντικό αγώνα και αυξάνουν τα ποσοστά τους σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα διπλασιάζει το ποσοστό του, ενώ και η Ρένα Δούρου το αυξάνει σημαντικά.

3.Είναι ξεκάθαρο ότι η μεγάλη μάχη είναι αυτή της κάλπης των εθνικών εκλογών, όπου το δίλημμα θα είναι καθαρό και ο λαός μας θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και με ποιο πρόγραμμα θα προχωρήσει η χώρα την επόμενη 4ετία. Αν θα συνεχιστεί η προοδευτική διακυβέρνηση ή αν η χώρα θα γυρίσει πίσω στις μνημονιακές πολιτικές.

Πρόκριμα για τις εκλογές οι αυτοδιοικητικές εκλογές
Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών θεωρείται σαν πρόκριμα για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ η διαφορά στις εθνικές εκλογές βρίσκεται στις 9 μονάδες, ενώ η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να μπορεί να εξασφαλίσει και την αυτοδυναμία.

Τα αποτελέσματα της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΙ

ΝΔ 31,5-36,5%

ΣΥΡΙΖΑ 22,5-27,5%

ΚΙΝΑΛ 6,5-9,5%

Χρυσή Αυγή 4-6%

ΚΚΕ 4,5-6,5%

Ελληνική Λύση 3-5%

ΜέΡΑ 25 2-4%

Πλεύση Ελευθερίας 1-2%

Ποτάμι 1-2%

Ένωση Κεντρώων 1-2%

Άλλο κόμμα 3-6%

Αναποφάσιστοι 6,5%
Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου