Home / Ειδήσεις / Πολιτική / Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς

Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς

Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων των στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για την τεχνική συμφωνία Staff Level Agreement

ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Κλείσαμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς σε όλη τη θεματολογία» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των θεσμών και πρόσθεσε «κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι».
Σύμφωνα με τον υπουργό παραμένει ανοιχτή η εκκρεμότητα αναφορικά με το αίτημα της ελληνικής πλευράς για διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ώστε να παρασχεθεί περαιτέρω στήριξη σε αυτά τα νησιά, ενώ θα επιχειρηθεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ΦΠΑ έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.
Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι υπάρχει αλλαγή στη σειρά αποζημίωσης σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι θα επανέλθουν σε πρώτη προτεραιότητα όχι όμως για το σύνολο των απαιτήσεων τους από απλήρωτους μισθούς, αλλά για ένα ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε 2,75 φορές του βασικού μισθού των 586 ευρώ και για ένα χρονικό περιθώριο έξι μηνών. Έτσι, ο ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να εισπράτει κατά προτεραιότητα από την εκποίοηση της περιουσίας της πτωχευμένης επιχείρησης ποσό της τάξεως των περίπου 9.669 ευρώ.
Τα νομοσχέδια με τα συμφωνηθέντα αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα, ένα πολυνομοσχέδιο θα έρθει μετά τις γιορτές, με στόχο στις 22 Ιανουαρίου, στο επόμενο Eurogroup δηλαδή να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα για να κλείσει και επίσημα η γ’ αξιολόγηση.
Όσον αφορά στην δ’ αξιολόγηση, υπολογίζεται να διεξαχθεί ανάμεσα σε Μάιο και Ιούνιο, λίγο πριν τη λήξη του προγράμματος δηλαδή.
Η ανακοίνωση των θεσμών
Με κοινή ανακοίνωσή τους οι θεσμοί επιβεβαιώνουν τη συμφωνία, αλλά τονίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει «το ταχύτερο δυνατό» τα προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση.
Αναλυτικά η ανακοίνωσή αναφέρει τα εξής: «Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί έφτασαν σε Staff Level Agreement (τεχνική συμφωνία) σε πακέτο πολιτικής που στηρίζει ο ESM. Η συμφωνία θα παρουσιαστεί σε κοινό Eurogroup τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τα αναγκαία προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».
Κουτσούμπας: Μετά την τρίτη αξιολόγηση μπαίνουμε σε νέα δύσκολη περίοδο για τον λαό
Την κυβέρνηση, ότι προσπαθεί να παγιδεύσει το λαό και να δημιουργήσει ψεύτικες προσδοκίες, κατηγόρησε απόψε από τα Χανιά ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, επεσήμανε την ανάγκη της ισχυροποίησης του κόμματός του, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι «μετά και την τρίτη αξιολόγηση μπαίνουμε σε μια νέα δύσκολη περίοδο για τον Ελληνικό λαό και για τους εργαζόμενους».
Ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κατά την ομιλία του υποστήριξε ότι «την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τρέχει να ολοκληρώσει με τους λεγόμενους θεσμούς την τρίτη κατά σειρά αξιολόγηση, να ψηφίσει έναν ακόμα αντιλαϊκό προϋπολογισμό, τρέχει και μια άθλια προπαγάνδα που στόχο έχει να παγιδεύσει το λαό, να δημιουργήσει για μια ακόμα φορά ψεύτικες προσδοκίες».
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό και αναρωτήθηκε: «Πως γίνεται να τελειώνουν τα μνημόνια και να έχουν ήδη ψηφιστεί μέτρα για μετά το 2019 και το 2020, όπως το τσεκούρι στο αφορολόγητο και τις συντάξεις; Πως γίνεται να τελειώνουν τα μνημόνια και οι κυβερνώντες να έχουν δεσμευτεί για πλεονάσματα που θα φτάνουν μέχρι το 2060;».
Όπως υποστήριξε από τα Χανιά ο κ. Κουτσούμπας, δεν υπάρχει δίκαιη, άλλα καπιταλιστική ανάπτυξη και επεσήμανε ότι, «μια πρώτη άμεση απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης πρέπει να είναι η μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην πανεργατική πανελλαδική απεργία που εξαγγέλθηκε για τις 14 του Δεκέμβρη.
Οι εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία να απορρίψουν ένα – ένα τα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης, να σπάσουν το κλίμα της αναμονής και της ανοχής, που καλλιεργεί η κυβέρνηση, με το δήθεν τέλος των μνημονίων την ανάπτυξη που είναι στο δρόμο και έρχεται» τόνισε χαρακτηριστικά.
in – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published.