Saturday, 20 April, 2024

Άρθρο: Η Αποτυχία της Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Το 2015 και μετά από πέντε χρόνια λιτότητας και μνημονίων, οι δυνάμεις του λαϊκισμού έγιναν κυβέρνηση. Σε ένα βαθμό ήταν αναμενόμενο: ο λαϊκισμός ακμάζει σε περιόδους

οικονομικής κρίσης και δυσαρέσκειας της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ εκμεταλλευόμενοι τον θυμό του ελληνικού λαού, και με λαϊκιστικές στρατηγικές και γλώσσα, έπεισαν αρκετούς συμπολίτες μας ότι όλα τα δεινά προκλήθηκαν από τις «διεφθαρμένες και ανεξέλεγκτες εγχώριες και ευρωπαϊκές οικονομικές και πολιτικές ελίτ». Ότι η μόνη ελπίδα βρίσκεται στο πρόσωπο ενός «σωτήρα» ο οποίος περίπου ως δια μαγείας θα μας επαναφέρει στην προ κρίσης εποχή. Οι ψηφοφόροι έπεσαν στην παγίδα του άκρατου λαϊκισμού και έτσι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έγιναν κυβέρνηση.
Το λαϊκιστικό αφήγημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βασίστηκε σε ορισμένες κενές υποσχέσεις. Η αναδρομή σε αυτές τις υποσχέσεις αφήνει ακριβώς να φανεί το κατά πόσο υπήρξαν ρεαλιστικές δεσμεύσεις ή λαϊκιστικά εργαλεία.
1. Τέλος στη λιτότητα και στα μνημόνια
Πρόκειται για τη βασική προεκλογική δέσμευση της τωρινής Κυβέρνησης. Όχι μόνο δεν έλαβε τέλος η λιτότητα, όχι μόνο δεν τερματίστηκαν τα μνημόνια αλλά οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατάφεραν, μέσα από μια αλλοπρόσαλλη πολιτική στρατηγική να φορτώσουν στις πλάτες του ελληνικού λαού ένα τρίτο μνημόνιο και να καθυστερήσουν την έξοδο από τα μνημόνια κατά τρία χρόνια.
Με σπασμωδικές κινήσεις κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων τους με την Τρόικα (συμμαχία με τους PODEMOS, θεωρία παιγνίων του Βαρουφάκη, την προκήρυξη του δημοψηφίσματος-παρωδία και την ταχυδακτυλουργική αλλαγή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ) το μόνο που κατάφεραν ήταν να παρατείνουν τη λιτότητα και να σερβίρουν στον ελληνικό λαό ένα αχρείαστο μνημόνιο.
2. Ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας
Η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, από μονή της, είναι περίτρανη απόδειξη ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέτυχαν παταγωδώς σε αυτόν τον τομέα.
Ισχυριζόμενοι ότι δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις από τον εξωτερικό παράγοντα, υπέγραψαν μια άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα και εξέθεσαν την εθνική κυριαρχία σε σωρεία γεωστρατηγικών κινδύνων.
Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται να αγνοούν ότι τις ίδιες πιέσεις από τον εξωτερικό παράγοντα τις είχαν δεχτεί και όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί της χώρας από την μεταπολίτευση και μετά.
Παράλληλα, εξαγγέλουν την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια και την επόμενη μέρα την επαναφέρουν στα 6 μίλια.
3. Τέλος με το παλιό και τη διαπλοκή
Το γεγονός και μόνο ότι σχεδόν οι μισοί βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι βουλευτές του παλαιού ΠΑΣΟΚ, είναι απόδειξη ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κορόιδευαν τον ελληνικό λαό όταν υπόσχονταν κάτι τέτοιο.
Επιπρόσθετα, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χτίζουν ένα νέο πελατειακό Κράτος (φωτογραφικές διατάξεις, διορισμοί που παρακάμπτουν τον ΑΣΕΠ) ενώ παράλληλα επενδύουν στη νέα διαπλοκή (Καλογρίτσας, Λαυρεντιάδης, Σαββίδης, ΜΚΟ σχετιζόμενων με το προσφυγικό/μεταναστευτικό κτλ. )
Άρα, κάθε άλλο παρά τελειώνουν με την διαπλοκή και το παλιό και το μόνο που κάνουν είναι να υφαίνουν την δική τους διαπλοκή και να γίνονται πιο παλιοί και από τους παλιούς.
4. Προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας και αποκατάσταση των κοινωνικών ανισοτήτων
Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είτε από έλλειψη γνωστικής ικανότητας, είτε από αφέλεια, είτε από καθαρό ερασιτεχνισμό, υποσχέθηκαν τα πάντα και δεν έκαναν τίποτε για τους οικονομικά ασθενέστερους. Απέτυχαν, δε, να διαβλέψουν ότι οι υποσχέσεις που έδιναν βρίσκονταν σε πλήρη δυσαρμονία με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και τους κανόνες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προφανώς αγνόησαν το γεγονός ότι λεφτά δεν υπάρχουν αλλά αποφάσισαν να κοροϊδέψουν τον ελληνικό λαό ούτως η άλλως.
Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεσμεύτηκαν «να βρουν τα λεφτά» φορολογώντας αυτούς που οι ίδιοι κατέτασσαν στην οικονομική ελίτ αλλά αγνοώντας τόσο τις εγγενείς δυσκολίες του εγχειρήματος όσο και τη δική τους ανικανότητα να φέρουν εις πέρας ακόμη και την πλέον επουσιώδη αλλαγή. Τελικά, το μόνο που κατόρθωσαν ήταν να απομυζήσουν τη μεσαία τάξη και τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα (μισθωτοί, συνταξιούχοι).
Μη έχοντας άλλη επιλογή, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδίδονται σε ένα όργιο υπερφορολόγησης, με σκοπό να στήσουν έναν χορό παροχολογίας στην προσπάθεια τους να ψηφοθηρήσουν και να ρίξουν στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού έτσι ώστε να τον κάνουν να ξεχάσει τα ψέμματα που του έχουν πει και το πόσο πολύ τον έχουν εξαπατήσει.
Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, και χωρίς τις ανάλογες πολιτικές, η επιδοματική πολιτική και η πολιτική αναδιανομής της μιζέριας που ακολουθούν, το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει θα είναι να οξύνει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες.
Δηλαδή το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκαν.
Για άλλη μια φορά η ιστορία αποδεικνύει ότι οι λαϊκιστές, εκμεταλλευόμενοι την δυσαρέσκεια του λαού μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης, μπορούν να εξαπατήσουν τους πολίτες και να τους παρασύρουν στο να τους ψηφίσουν. Όπως ακριβώς έκαναν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Από εμάς εξαρτάται να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβεί.
*ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Ηλεκτρονικός Μηχανικός
Πολιτικό Στέλεχος Μητρώου Νέας Δημοκρατίας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου