Home / Ειδήσεις / Πολιτική / Άκαρπη η συνάντηση Κοτζιά – Τσαβούσογλου για το Κυπριακό

Άκαρπη η συνάντηση Κοτζιά – Τσαβούσογλου για το Κυπριακό

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του

Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Παρασκευή.

Μιλώντας στους Ελληνες δημοσιογράφους και κάνοντας απολογισμό των χθεσινών επαφών του, ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε την μονοήμερη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη πολύ επιτυχημένη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε: «Η μονοήμερη επίσκεψή μου στη Νέα Υόρκη μπορεί να θεωρηθεί πολύπλευρα πετυχημένη. Έγιναν σειρά από συναντήσεις, τόσο με ελληνοαμερικανικές και κυπροαμερικανικές οργανώσεις όσο και με το εβραϊκό λόμπι. Η συνάντηση μου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγινε σήμερα το πρωί, όπου συζητήσαμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Κύπρου, χωρίς να μπορέσουμε να φτάσουμε έστω και σε μια πλησιέστερη σκέψη πάνω σε αυτά τα θέματα».

Στο ερώτημα για τη στάση της Τουρκίας στα ζητήματα ασφάλειας, εν όψει και της διάσκεψης της Γενεύης, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν πως θα το χειριστεί.

«Αυτό που συμφωνήσαμε με τον συνάδελφό μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλές περισσότερες σκέψεις, γιατί δεν πλησιάσαμε σε κάποια προσέγγιση στη διάρκεια της συζήτησης. Επίσης θα πρέπει να αναζητηθούν και τα κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θέματα»

Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα στήριξε και στηρίζει την Κύπρο μέχρι τέλους, με κριτήριο το συμφέρον της ίδιας της Κύπρου και του κυπριακού λαού.

«Στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, δηλαδή εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και παραμονή κατοχικού στρατού, είμαστε εναντίον κι αυτή είναι μία πολιτική που ακολουθούμε με συνέπεια από την αρχή που αναλάβαμε. Σας θυμίζω ότι πρώτη φορά που μιλήσαμε γι’ αυτό ήταν στην πρώτη μου επίσκεψη στον ΟΗΕ, τον Απρίλη του 2015. Ενώ στις παλαιότερες διαπραγματεύσεις του 2004 και του 2008-2009 ουδέποτε έγινε συστηματική δουλειά για να καταργηθούν οι εγγυήσεις, τα παρεμβατικά δικαιώματα και για την πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού, χάρη στο γεγονός ότι ανοίξαμε το θέμα έγκαιρα και εξαρχής αφότου αναλάβαμε την κυβέρνηση, σήμερα θεωρείται κοινός τόπος και ανάγκη, τουλάχιστον να συζητούνται και να σκέφτεται ο καθείς αν τάσσεται υπέρ ή κατά της κατάργησής τους. Είναι ένα θέμα που πλέον δεν μπορεί από την ημερήσια διάταξη και το θεωρώ επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής’ είπε.

Για την επιστολή Ακιντζί

Ο κ. Κοτζιάς δεν θέλησε να σχολιάσει τα θέματα της επιστολής του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί προς το ΓΓ του ΟΗΕ.

«Αυτά αφορούν τα προβλήματα της μη παραδοχής από μέρους της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι σύμφωνα με τον διεθνή νόμο, αλλά και την αναγνώριση που έχει από τον ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμούς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κι ότι συμμετέχει στη συνάντηση της Γενεύης και στη διεθνή διάσκεψη μετά υπό τη διπλή ιδιότητα, του προέδρου της Κύπρου και του ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, την Παρασκευή, στην έδρα του ΟΗΕ και με τον νέο Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτιέρες.

«Συνάντησα τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και αργότερα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπου συζητήσαμε κύρια το Κυπριακό και τις ελληνικές απόψεις και θέσεις γιατί πρέπει να καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσεων, να μην υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα για οποιαδήποτε χώρα πάνω στην Κύπρο και να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα, πριν απ’ όλα τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Κοτζιάς.

Την εκτίμησή του προς την Ελλάδα για την στήριξη που παρέχει στις συνομιλίες για το Κυπριακό εξέφρασε από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, αναφερόμενος στη συνάντηση του κ. Γκουτιέρες με τον υπουργό Εξωτερικών ανέφερε ότι η συνομιλία τους εστιάστηκε στο κυπριακό πρόβλημα.

«Ο ΓΓ εξέφρασε την εκτίμησή του προς την συνεχιζόμενη υποστήριξη από την Ελλάδα των κυπριακών συνομιλιών και της δέσμευσης σε μία συνολική διευθέτηση του προβλήματος. Αναγνώρισε την ιστορική στιγμή που παρουσιάζει για την Κύπρο η διάσκεψη που θα συγκληθεί από τις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη». Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου, ο ΓΓ επικρότησε την άνευ προηγουμένου πρόοδο που σημειώθηκε από τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας και «απηύθυνε έκκληση προς όλα τα μέρη να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να εξεύρουν δημιουργικές και αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων».

Επαφές με το επιτελείο Τραμπ

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που είχε με μεγάλο κομμάτι από το επιτελείο της νέας κυβέρνησης Τραμπ. Συναντήθηκε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν και την αναπληρώτριά του, είδε τον προσωπάρχη του προέδρου καθώς και σειρά από Ελληνοαμερικάνους που βρίσκονται κοντά στο επιτελείο του. Σε ερώτημα αν αποκόμισε την αίσθηση από τη συνάντηση που είχε με το επιτελείο του Τραμπ, αν γνωρίζουν τα ελληνικά θέματα, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι μεγάλο μέρος του επιτελείου του Τραμπ είναι Ελληνοαμερικανοί, με πλήρη γνώση και επίγνωση των ελληνικών προβλημάτων. «Δεν συζήτησα με το επιτελείο του Τραμπ τόσο πολύ τα ζητήματα του Κυπριακού, όσο τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, την πολιτική σταθερότητας και ασφάλειας που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, τις τριμερείς συνεργασίες μας στη Μέση Ανατολή, το πνεύμα και τη δομή ασφάλειας της Ρόδου, καθώς και την συνεργασία που κάνουμε για την προστασία των πολιτισμικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής».

Αναφορικά με το θέμα της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Κοτζιάς είπε πως συμφώνησαν με τον κ. Φλιν, μόλις ορκιστεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ, να υπάρξουν προσκλήσεις για επίσκεψη, τόσο δική μου για τα θέματα εξωτερικής και διεθνούς πολιτικής, όσο και του υπουργού Οικονομικών για ζητήματα που συνδέονται με το ΔΝΤ, την κρίση χρέους και τους χειρισμούς».

Ο κ. Κοτζιάς αναχωρεί από τη Νέα Υόρκη το απόγευμα του Σαββάτου.

Newsroom ΔΟΛ

Ακαρπη η συνάντηση Κοτζιά – Τσαβούσογλου για το Κυπριακό

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published.