Friday, 29 March, 2024

Ως 27 Οκτωβρίου προκαταβολή ενιαίας, μαζί οι μεταβιβάσεις

Από την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν να φαίνονται στους λογαριασµούς των δικαιούχων παραγωγών τα χρήµατα του 70% της προκαταβολής

της βασικής ενίσχυσης για το έτος 2017, σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες από τους αρµόδιους των πληρωµών.
Την εξόφληση του Δεκεμβρίου θα περιμένουν όσοι έχουν αιτηθεί δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα
Η πληρωµή θα ανέρχεται περί τα 770 εκατ. ευρώ και θα περιλαµβάνει και τις µεταβιβάσεις, καθώς έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό της η επεξεργασία των 65.000 αιτήσεων. Να σηµειωθεί ότι εκτός πληρωµής θα µείνουν όσοι δικαιούνται ποσό κάτω των 250 ευρώ συνολικά, αλλά και όσοι έχουν αιτηθεί δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα, οι οποίοι είναι υποχρεωµένοι να περιµένουν την εξόφληση του ∆εκεµβρίου.

Εν τω µεταξύ, οι παραγωγοί περιµένουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Λάρισα, όπου θα βρεθεί στις 10 και 11 Οκτωβρίου, για το Αναπτυξιακό Συνέδριο, µε την ελπίδα ότι θα ανακοινώσει την πληρωµή του αγροτικού πετρελαίου του έτους 2015, που ανέρχεται στο ποσό των 110 εκατ. ευρώ για το έτος, όπως διέρρευσε. Για την ώρα, πάντως, από το υπουργείο Οικονοµικών αναφέρουν ότι δεν τίθεται ζήτηµα χρηµάτων, ωστόσο ακόµα δεν έχει υπογραφεί η σχετική εντολή πληρωµής.
Σχετικά µε τις υπόλοιπες εκκρεµότητες απέναντι στους αγρότες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζει τις πιστώσεις παλιών υποχρεώσεων του Α’ και του Β’ Πυλώνα, σταδιακά, κλείνοντας «τρύπες», µε στόχο µέχρι το τέλος του έτους να έχει µείνει ένα µόνο µικρό υπόλοιπο. Το πλάνο πληρωµών του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης µιλά για πληρωµές της πρώτης δόσης του προγράµµατος των Νέων Αγροτών που αφορούν τις ενστάσεις και τους εν δυνάµει δικαιούχους αναµένεται να ολοκληρωθούν µέχρι τέλος του έτους, ενώ οι εκκρεµότητες που αφορούν την ενιαία αίτηση ενίσχυσης παλαιότερων ετών έως και το 2016 αναµένεται να πληρωθούν έως τις αρχές ∆εκεµβρίου.

Ως τέλος του µήνα το 20% από αποζηµιώσεις 2016
Την αναθεώρηση του προϋπολογισµού για το 2016 περιµένει ο ΕΛΓΑ ώστε µέσα στον Οκτώβριο να κλείσει τις εκκρεµότητες από τις αποζηµιώσεις της περασµένης χρονιάς. Σύµφωνα µε όσα ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρος του Οργανισµού Φάνης Κουρεµπές, «στόχος του ΕΛΓΑ είναι να δοθεί το 20% από τις αποζηµιώσεις του 2016 τον Οκτώβριο. Αν η απόφαση για την αναθεώρηση του προϋπολογισµού του έτους έρθει εγκαίρως, τότε τα χρήµατα θα δοθούν εφάπαξ, ενώ αν καθυστερήσει θα προχωρήσουµε αναγκαστικά σε δύο δόσεις». Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 25 µε 27 εκατ. ευρώ.
Τον ΕΛΓΑ περιµένει ο Αποστόλου ώστε να εγκρίνει το πόρισµα για τις αποζηµιώσεις στο ροδάκινο
Την έγκριση από το διοικητικό συµβούλιο ΕΛΓΑ του πορίσµατος του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων ∆έντρων Νάουσας για τις αποζηµιώσεις σε ροδάκινα και νεκταρίνια λόγων των έντονων βροχοπτώσεων του περασµένου Ιουλίου, φέρεται να περιµένουν οι επιτελείς της πλατείας Βάθη, προκειµένου να προχωρήσει η διαδικασία.
Από τα τέλη του Αυγούστου, µε γνωµοδότηση – τεκµηρίωσή του το Ινστιτούτου Νάουσας αποδεικνύει ότι τα συµπτώµατα που παρουσίασαν τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια οφείλονται στην έντονη βροχόπτωση, µε άµεσες ζηµιές την προσυλλεκτική καρπόπτωση και τη συρρίκνωση του φλοιού των καρπών. Πρόκειται για αιτίες που αποζηµιώνονται βάσει του κανονισµού του ΕΛΓΑ, ωστόσο οι αρµόδιοι του Οργανισµού δεν έχουν ακόµα κάνει δεκτό το πόρισµα το οποίο τους έχει ήδη κοινοποιηθεί. Υπενθυµίζεται ότι η επιτροπή συστάθηκε µε απόφαση Αποστόλου και µόλις εγκριθεί το πόρισµά της από τον ΕΛΓΑ, θα πρέπει να ανοίξουν αναγγελίες για να δηλωθούν από τους παραγωγούς οι ζηµιές στις συγκεκριµένες ώριµες ποικιλίες που επλήγησαν.

Από πολλούς νοµούς αίτηµα µείωσης του πλαφόν για να µην χαθεί η συνδεδεµένη βάµβακος
∆ιχάζει, ως φαίνεται, τους επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ, το ζήτηµα που θέτουν επιτακτικά το τελευταίο διάστηµα οι βαµβακοπαραγωγοί σχετικά µε µείωση του πλαφόν της συνδεδεµένης, υπό τον φόβο ότι θα χάσουν την εν λόγω ενίσχυση, καθώς δεν καταφέρνουν να «βγάλουν» τα κιλά που απαιτούνται, λόγω ζηµιών από το πράσινο σκουλήκι.
Σοβαρές µειώσεις στην παραγωγή τους διαπιστώνουν εν µέσω συγκοµιδής, χιλιάδες παραγωγοί Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, αφενός λόγω ζηµιών από το πράσινο σκουλήκι, αλλά και σε συνδυασµό µε την παρατεταµένη ανοµβρία και τις υψηλές θερµοκρασίες που δεν κάλυψαν τις αρδευτικές ανάγκες της καλλιέργειας.
Οι παραγωγοί ζητούν από της πολιτικής ηγεσία του υπουργείου όπως έκανε και παλαιότερα, να προχωρήσει σε µείωση του πλαφόν, που ορίζεται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας µε βάση το µέσο όρο της πενταετίας 2011-2015 µειωµένο κατά 20%. Σηµειωτέον ότι οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους βαµβακοπαραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ενίσχυσης των 74,9 ευρώ το στρέµµα, πρέπει να ολοκληρωθούν έως 31/1/2018.
Αρχές Νοεμβρίου η πληρωμή του 70% της προκαταβολής των 11.337 δικαιούχων από την πρώτη πρόσκληση Βιολογικής
Για τις αρχές Νοεμβρίου, αφού «ξεμπερδέψουν» με την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης τοποθετούν οι αρμόδιοι των πληρωμών την πίστωση της προκαταβολής του 70% όσων εντάχθηκαν στην πρώτη πρόσκληση του Μέτρου 11 της Βιολογικής Γεωργίας. Σύμφωνα με τη λίστα που έχει εκδώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία περιλαμβάνονται τα ονόματα των παραγωγών και τα ποσά που δικαιούνται, οι δικαιούχοι είναι 11.337 άτομα μόνο φυτικής παραγωγής σε ζώνη Natura. Μάλιστα προκύπτει ότι οι νεοεισερχόμενοι στον κλάδο μοιράζονται μέσα στην πενταετία 75 εκατ. ευρώ και οι «παλιοί» 147 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι υποχρεώσεις και δεσμεύσεις των δικαιούχων
• για τη δράση 11.1.1 (νεοεισερχόμενοι στα Βιολογικά), ορίζεται για συνεχές χρονικό διάστημα τριών ετών
• για τη δράση 11.2.1 (παλιοί βιοκαλλιεργητές), ορίζεται για συνεχές χρονικό διάστημα πέντε ετών.
Οι νεοεισερχόμενοι πρέπει να έχουν συνάψει σύμβαση με Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕ&Π)
και να ακολουθήσουν μάθημα κατάρτισης κατά το δεύτερο έτος δεσμεύσεων.

agronews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου