Wednesday, 24 April, 2024

Χωρίς κεράσια τα δέντρα στην Άρνισσα, αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ ζητάνε οι παραγωγοί

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κερασοπαραγωγοί σε Πέλλα, Φλώρινα και Κοζάνη λόγω της μειωμένης παραγωγής. Σύμφωνα με δηλώσεις των αγροτών την φετινή χρονιά λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών τις ημέρες του Απριλίου δημιουργήθηκε πρόβλημα στην καρπόδεση των κερασιών.


Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από την Άρνισσα, Αθανάσιος Σταματόπουλος, «το πρόβλημα οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες που είχαμε κατά την καρπόδεση. Σε καμιά ποικιλία δεν έχουμε καλή παραγωγή. Σε κάποιες περιοχές οι ζημιά φτάνει ακόμη και στο 100%. Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση και ζητούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ».


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (Α.Σ.) Άρνισσας, Γιώργος Παπαδόπουλος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι “στην περιοχή καλλιεργούνται με κεράσια περίπου 8.000 στρέμματα και στη γειτονική περιοχή της Παναγίτσας ακόμη 3.000 στρέμματα. Κατά μέσο όρο τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μια παραγωγή κερασιών που κυμαινόταν περίπου στους 2.000 τόνους. Φέτος είναι ζήτημα να έχουμε 100 τόνους”.


“Εμείς ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να μας αποζημιώσει. Η ζημιά είναι μεγαλύτερη από πέρσι που είχαμε παγετό. Ο ΕΛΓΑ ζητά για να αποζημιωθούμε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Στις περιοχές μας, που είναι κυρίως ορεινές, Απρίλιο μήνα δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει σε αυτό το ύψος η θερμοκρασία.
Στην καρπόδεση οι θερμοκρασίες έφτασαν 28-30 βαθμούς και αυτό έφερε τα προβλήματα στην παραγωγή”.
Την Τρίτη (15/5) πραγματοποιήθηκε συνάντηση των κερασολλιεργητών της ευρύτερης περιοχής Βεγορίτιδας (Πέλλας και Φλώρινας) αλλά και Κοζάνης, στην Άρνισσα για να οργανωθούν ώστε να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου