Friday, 19 April, 2024

Υπογράφηκε από το ΥπΑΑΤ το Πρόγραμμα επιτήρησης για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου

Το Πρόγραμμα επιτήρησης και λήψης μέτρων για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου της Ελλάδας, από τα Εξωτικά Νοσήματα: Οζώδης Δερματίτιδα των Βοοειδών

Αφθώδης Πυρετός, Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών και Ευλογιά του Προβάτου υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σκοπός του Προγράμματος είναι:
α) Η πρόληψη της εξάπλωσης της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών μέσω της διενέργειας υποχρεωτικού εμβολιασμού στα ευαίσθητα είδη στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.
β) Η έγκαιρη διάγνωση των συγκεκριμένων Νοσημάτων μέσω συστημάτων ενεργητικής και παθητικής επιτήρησης:
(βα) Η ενεργητική επιτήρηση του συγκεκριμένου προγράμματος εφαρμόζεται σε περιοχές υψηλού κινδύνου της παραγράφου 4.β) του άρθρου 3 και περιλαμβάνει:
– την κλινική επιτήρηση για τον Αφθώδη Πυρετό σε εκμεταλλεύσεις βοοειδών και αμιγείς ή μικτές εκμεταλλεύσεις αιγών και προβάτων, και για την Ευλογιά των προβάτων και των αιγών σε αμιγείς ή μικτές εκμεταλλεύσεις αιγών και προβάτων.
– την ορολογική επιτήρηση για τον Αφθώδη Πυρετό και την Πανώλη των μικρών μηρυκαστικών σε αμιγείς ή μικτές εκμεταλλεύσεις αιγών και προβάτων.
(ββ) Η παθητική επιτήρηση εφαρμόζεται στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας για όλα τα Νοσήματα και για όλα τα είδη των ευαίσθητων στα αντίστοιχα Νοσήματα ειδών ζώων.
γ) Η αύξηση της ετοιμότητας των Κτηνιατρικών Αρχών μέσω της εξασφάλισης της επάρκειας σε τεχνογνωσία, προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ηλεκτρονικές εφαρμογές, για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συγκεκριμένων Νοσημάτων.
δ) Η αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας και επαγρύπνησης των κατόχων ζώων των ευαίσθητων ειδών και των εμπλεκόμενων με αυτά προσώπων και φορέων, μέσω της διαρκούς ενημέρωσης.
Το Πρόγραμμα θα εφαρμόζεται ανάλογα με την επιδημιολογική εξέλιξη των νοσημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων και σύμφωνα με τις εγκρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου