Saturday, 20 April, 2024

Τα ροδάκινα… της οργής: Οι αγρότες σε κρίση – Η ΕΚΕ μιλά για μείωση ζήτησης

«Με τη φύση δεν μπορείς να τα βάλεις». Η φράση αυτή ακούγεται όλο και συχνότερα, είτε πρόκειται για μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως η τραγωδία των πυρκαγιών της Αττικής

είτε αφορά στις ζημιές στον πρωτογενή τομέα εξαιτίας αντίξοων καιρικών συνθηκών.
Η Κεντρική Μακεδονία κρύβει έναν μεγάλο θησαυρό, που «πρωταγωνιστεί» επί δεκαετίες στο διεθνές εμπορικό στερέωμα: το ροδάκινο, τόσο το επιτραπέζιο όσο και το συμπύρηνο.
Η Ελλάδα εξαιτίας αυτής της «χρυσοφόρου» παραγωγής της Ημαθίας και της Πέλλας είναι leader στην παγκόσμια αγορά κομπόστας ροδάκινου, που μπορεί να μην είναι δημοφιλής στους εγχώριους καταναλωτές, αλλά είναι πολύ αγαπητή σε άλλα κράτη.
Η κλιματική αλλαγή όμως θέτει νέα δεδομένα και για την καλλιέργεια ροδάκινου, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι πλέον εξαιρετικά ευμετάβλητες και πέρσι, όπως και φέτος, συντέλεσαν στο να καταστραφεί ένα αξιοσημείωτο τμήμα της παραγωγής ροδάκινου πριν καν αυτή μαζευτεί από τα χωράφια.
Οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν και τις καθυστερήσεις στις καταβολές των σχετικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές στη σοδειά τους, ενώ την ίδια στιγμή είναι γνωστό πως έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις τους.
«Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την απόδοση των χωραφιών. Από το 2012-2013 και μετά για καμία χρονιά δεν είχαμε παραγωγές που να δικαιολογούν την εγκατεστημένη καλλιέργεια. Τα 200.000 στρέμματα καλλιέργειας συμπύρηνου ροδάκινου θα έπρεπε να αποδίδουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους παραγωγής, αλλά δυστυχώς αυτή κυμαίνεται κάτω από τις 400.000 τόνους και υπήρξε χρονιά με 270 χιλιάδεςή με 300 χιλιάδες», σημειώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου.
«Φέτος η χρονιά έχει αντίστοιχα προβλήματα με την περσινή και αυτό το γεγονός μάς προβληματίζει ιδιαίτερα, γιατί διαπιστώνουμε πως έχουν διαμορφωθεί κλιματολογικές συνθήκες που περιορίζουν την ανταγωνιστική δυνατότητα παραγωγής ροδάκινου στην περιοχή μας. Με αυτά τα δεδομένα έχουμε μία μέση απόδοση περίπου 2.100 κιλά ανά στρέμμα, ενώ ο ανταγωνισμός άλλων χωρών επιτυγχάνει στρεμματική απόδοση πάνω από 4 χιλιάδες κιλά» επισημαίνει ο κ. Αποστόλου και προσθέτει ότι «φέτος η χρονιά είναι και εξαιρετικά πρώιμη και αυτό είναι επίσης ένα ακόμη δείγμα της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών. Επίσης, φέτος είχαμε τη χειρότερη έναρξη της περιόδου συγκομιδής από ποτέ, με προβλήματα ποιότητας εξαιτίας της θεαματικής ανάπτυξης της μονίλιας (μυκήτας που αποτελεί τη σημαντικότερη ασθένεια των πυρηνόκαρπων). Για αυτό πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνοι ροδάκινου καταστράφηκαν και έμειναν στα χωράφια, ενώ άλλες ποσότητες έφτασαν στα εργοστάσια μεταποίησης με μονίλια, η οποία επιδεινώνει δραματικά την ποιότητα».
Η «κόντρα» της τιμής
Για τη φετινή περίοδο οι κονσερβοβιομηχανίες του συμπύρηνου ροδάκινου προσδιόρισαν την τιμή στα 25 λεπτά το κιλό.
«Εάν επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας μόνο στην τιμή, υπονομεύουμε το μέλλον του ροδάκινου. Σήμερα ο παραγωγός σε σχέση με 4 χρόνια πριν πληρώνει πολλαπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία. Στο τέλος το εισόδημά του έχει ψαλιδιστεί θεαματικά» σημειώνει ο κ. Αποστόλου.
«Η τιμή δεν είναι καλή. Το κόστος μας είναι 25 λεπτά το κιλό στο συμπύρηνο. Ο παραγωγός πρέπει να παίρνει 30 λεπτά το κιλό για να καλύπτει τα κόστη του» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, κ. Τάσος Χαλκίδης.
«Από επιτραπέζια ροδάκινα υπάρχουν πολύ λίγα λόγω ζημιών στην παραγωγή. Δουλεύουμε ανοιχτά, δηλαδή παραδίνουμε στους εμπόρους τα ροδάκινά μας με τιμολόγια χωρίς τιμή. Όταν οι έμποροι καταλήξουν, θα μας πουν πόσα θα μας δώσουν για την παραγωγή μας. Σε ποια άλλη χώρα συμβαίνει αυτό; Από πέρσι μας χρωστάει λεφτά ο ΕΛΓΑ για την καταστροφή μέρους της παραγωγής μας. Τις αποζημιώσεις από το εμπάργκο της Ρωσίας δεν τις έλαβαν όλοι οι παραγωγοί» δηλώνει ο κ. Χαλκίδης.
Το μέλλον του ροδάκινου
«Η κομπόστα ροδάκινου παγκοσμίως έχει ένα θέμα μείωσης της ζήτησής της στις ανεπτυγμένες χώρες. Είμαστε leader διεθνώς, αλλά έχουμε πολύ μεγάλο ανταγωνιστή τους Κινέζους, οι οποίοι πλέον κάνουν εξαγωγές 150.000 τόνων τον χρόνο, ενώ εμείς είμαστε στους 250-270.000 τόνους.Προσπαθούμε να τοποθετήσουμε την ελληνική κομπόστα ροδάκινου στην Ινδονησία, στη Σιγκαπούρη, στη Λατινική Αμερική κ.α. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ σοβαρό και η πολιτεία επιβάλλεται άμεσα να το μελετήσει και να αποτυπώσει τις συνέπειες, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισής του», καταλήγει ο κ. Αποστόλου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ – thessnews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου