Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Συνεργασία Θεοδώρας Τζάκρη με τη Διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τις προοπτικές ανάπτυξης του Ινστιτούτου Παραλίμνης

Συνεργασία είχε σήμερα η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Γ. Καρέτσο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Αθ. Βλάχο και τη Διευθύντρια

της Διεύθυνσης Διοικητικού Οικονομικού του Οργανισμού Μ. Αγγελοπούλου για τις προοπτικές ανάπτυξης του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής που εδρεύει στην Παραλίμνη στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νέου σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης “Ελληνικός Οργανισμός Αγροτικής Έρευνας – Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης”.
Η διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι έχει αποφασιστεί η εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για την βέλτιστη αξιοποίηση του ζωϊκού κεφαλαίου, των εγκαταστάσεων (3.500 στρεμμάτων) και του ανθρώπινου επιστημονικού ερευνητικού δυναμικού του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ώστε να μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του πολύ σημαντικού κλάδου της ελληνικής οικονομίας, της Κτηνοτροφίας, μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας του ζωικού κεφαλαίου της βελτίωσης των εκτροφών και της έρευνας που διεξάγεται για την γενετική βελτίωση, αναπαραγωγή και γενικά την ευζωία των ζώων.
Πιο συγκεκριμένα σήμερα το Ινστιτούτου στελεχώνεται από 10 ερευνητές οι οποίοι αποτελούν μια κρίσιμη μάζα υψηλής δυναμικότητας που ήδη διεξάγουν πειραματισμούς στις υπάρχουσες εκτροφές του Ινστιτούτου. Η καλύτερη αξιοποίηση αυτού του δυναμικού μέσω της μελέτης θα δώσει την δυνατότητα προμήθειας στους Έλληνες κτηνοτρόφους καθαρών φυλών ζώων (Προβάτου Φλώρινας και Χίου) με σκοπό την βελτίωση της παραγωγής κρέατος και γάλακτος, την βελτίωση της γενετικής βελτίωσης και την διατήρηση των ντόπιων φυλών.
Η εκπόνηση της μελέτης θα βοηθήσει επίσης στην καλύτερη αξιοποίηση του εργαστηρίου ελέγχου της ποιότητας γάλακτος που θα βοηθήσει καθοριστικά στην βελτίωση της ποιότητας που παραγόμενου γάλακτος που κατευθύνεται προς τις γαλακτοβιομηχανίες της Βορείου Ελλάδας.
Τέλος θα υποδείξει καλύτερους τρόπους αξιοποίησης του κτήματος των 3.500 στρεμμάτων που ανήκει στην ιδιοκτησία του Ινστιτούτου προς την κατεύθυνση να αποκτήσει αυτό οικονομική αυτοτέλεια.
Επίσης συζητήθηκε το Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής της Παραλίμνης να διατηρήσει την διοικητική του αυτοτέλεια στο Οργανόγραμμα του “Ελληνικού Οργανισμού Αγροτικής Έρευνας-Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης” στον οποίο θα μετασχηματιστεί ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση δεδομένου ότι αποτελεί το μοναδικό σε Πανελλαδικό Επίπεδο Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής με αδιαμφισβήτητη συμβολή στην Επιστήμη της Ζωικής Παραγωγής σε εθνικό επίπεδο αποδεικνυόμενη από το πλήθος των ερευνητικών έργων που υλοποιήθηκαν στις εκτροφές του και από τον πολύ μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου