Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Σταύρος Αραχωβίτης: «Με συνεργάτη τις διεπαγγελματικές θα ανασυγκροτήσουμε την αγροτική οικονομία»

«Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις είναι ο συνεργάτης, μαζί με τον οποίο θα ανασυγκροτήσουμε την αγροτική οικονομία», δήλωσε χαιρετίζοντας τη σημερινή γενική Συνέλευση της Εθνικής

Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.
Τόνισε δε ότι «ο αμπελοοινικός τομέας είναι στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, την περιφερειακή ανάπτυξη, τον πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος».
«Χρειαζόμαστε τη μέγιστη συνέργεια με όλους τους εμπλεκόμενους»
Στη συνέχεια, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τον κλάδο της οινοποιίας και της αμπελουργίας μετά το ορόσημο του Αυγούστου του 2018, που επιτρέπει πλέον την αυτόνομη δημοσιονομική πολιτική της χώρας:
• «Ο φόρος στο κρασί, εισήχθη σε μια από τις άσχημες οικονομικές συγκυρίες της κρίσης. Οι προσπάθειές μας για την κατάργησή του είναι προ των πυλών και σύντομα θα έχουμε ευχάριστες εξελίξεις, με την ψήφιση του προϋπολογισμού.
• Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων επεκτείνεται έως το 2023, αφού το πρόγραμμα αναμπέλωσης 2017-18 ολοκληρώθηκε με την κατανομή των 8.997.327 ευρώ να αφορά αναδιάρθρωση 6.055,90 στρεµµάτων.
• Το Μέτρο «Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών» ολοκληρώθηκε φέτος με τη δεύτερη προγραμματική περίοδο (2014-2018).
• Στο πρόγραμμα αυτό προβλέπεται και δεύτερο Μέτρο που αφορά την «Ενημέρωση στα Κράτη-Μέλη» και θα ενεργοποιηθεί από την χώρα μας για πρώτη φορά.
• Προβλήματα που δημιουργήθηκαν με αυτά τα προγράμματα θα διευθετηθούν με το καλύτερο τρόπο και στα νέα θα έχουμε ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο
• Νοικοκυρεύουμε τους ελέγχους, που επί δεκαετίες ήταν περιορισμένοι, χωρίς σχέδιο και με πολυποίκιλες παρεμβάσεις, οι οποίες τελικά διαιώνισαν την ασυδοσία και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Εδώ θέλουμε και τη δική σας βοήθεια με τη γνώση και εμπειρία σας.»
«Οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε έτσι ώστε το στρατηγικό σχέδιο για τον κλάδο να είναι έγκαιρα έτοιμο το συντομότερο δυνατό και να αποτελέσει την πυξίδα μας. Κοινή επιδίωξη είναι η πρόοδος και η ανάπτυξη του τομέα», είπε ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Αραχωβίτης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου