Friday, 29 March, 2024

Προκαταβολή οι τευτλοπαραγωγοί – Περιμένουν εξόφληση μέχρι τέλος της εβδομάδας

Την προηγούμενη εβδομάδα πληρώθηκαν οι τευτλοπαραγωγοί προκαταβολή, συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ, ως μέρος των χρημάτων που τους οφείλονται από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ)

για την παράδοση τεύτλων το 2017. Όπως δήλωσε στους παραγωγούς ο κ. Παναγιώτης Αλεξάκης, πρόεδρος της ΕΒΖ, μέχρι την Παρασκευή (16/2) αναμένεται να εξοφληθεί και το υπόλοιπο 60% της οφειλής (ανέρχεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ). Όπως ανέφεραν οι τευτλοπαραγωγοί στον ΑγροΤύπο, «αν εξοφληθούν από την ΕΒΖ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα υπάρξει ραντεβού με τον κ. Αλεξάκη, στο οποίο θα καθοριστούν το τιμολόγια της νέας χρονιάς και τα στρέμματα που θέλει η βιομηχανία ζάχαρης να καλλιεργήσουν». Στο μεταξύ δραστικές λύσεις επεξεργάζονται κυβέρνηση, Τράπεζα Πειραιώς και η διοίκηση της ΕΒΖ για τη σωτηρία της εταιρείας.
Πλέον το πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας είναι μη αντιμετωπίσιμο και οι εμπλεκόμενοι δρομολογούν την πώληση τόσο των ελληνικών δραστηριοτήτων όσο και των κερδοφόρων θυγατρικών στη Σερβία. Όπως αφήνει να διαρρεύσει η διοίκηση της ΕΒΖ, μελετά την πώληση πακέτου μετοχών σε ξένο fund των δύο εργοστασίων στη Σερβία και της μητρικής ΕΒΖ που διαθέτει εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας, μονάδα συσκευασίας στη Λάρισα και δύο εργοστάσια σε Σέρρες και Ορεστιάδα.
Η διαπραγμάτευση που γίνεται αφορά την απόκτηση του 82% της ΕΒΖ που ανήκει σήμερα στον ειδικό εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας έναντι συμβολικού τιμήματος. Από την πλευρά τους οι ξένοι επενδυτές ζητούν μεγάλο «κούρεμα» δανείων, προκειμένου, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση του ομίλου και τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων, να μπορέσει να «τρέξει» μια βιώσιμη επιχείρηση.
Πάντως είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα ρευστότητας που αν δεν προχωρήσουν οι συμφωνίες μελετά τις επόμενες ημέρες να πουλήσει την ζάχαρη που έχει αποθηκεύσει στα σιλό της για να πληρώσει τους τευτλοπαραγωγούς.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου