Thursday, 28 March, 2024

Νέο πακέτο πληρωμών από ΟΠΕΚΕΠΕ, πρασίνισμα, εξόφληση βασικής και εξισωτική μέχρι τέλος 2017

ερωτηματικά για το πότε θα γίνει διανομή νέων δικαιωμάτων

Σε νέες πληρωμές συνολικού ύψους 7.096.971 ευρώ σε 412 δικαιούχους προχώρησε o ΟΠΕΚΕΠΕ, από τις 3/11/2017 μέχρι 7/11/2017. Ειδικότερα, πληρώθηκαν μεταξύ άλλων, ανειλημμένες υποχρεώσεις προηγούμενων προγραμμάτων LEADER (Μέτρο 19.4), Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία, απειλούμενες φυλές, κ.α. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπόλοιπα βασικής και πρασίνισμα θα πληρωθούν έως το τέλος του έτους, για το σύνολο των 600.000 περίπου δικαιούχων. Για να γίνει όμως η πληρωμή εξόφλησης της βασικής θα πρέπει να έχει προηγηθεί η διανομή δικαιωμάτων στους νέους αγρότες από τον «Εθνικό Φάκελο», με απόφαση του ΥπΑΑΤ, περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου. Υπολογίζεται ότι από τις παρακρατήσεις της προκαταβολής στο «ταμείο» υπάρχουν γύρω στα 95 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα πρέπει να πληρωθούν και οι «αδικημένοι» του 2009. Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς αν δεν καταβληθούν τα χρήματα που παρακρατήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν στους δικαιούχους. Για αυτό είναι δύσκολο να πάνε για το 2018 αυτές οι πληρωμές.

Στο μεταξύ θολό το τοπίο παραμένει για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για το έτος 2015 (110 εκατ. ευρώ). Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι στο ΥΠΟΟΙΚ για τους συμψηφισμούς από τυχόν οφειλές των δικαιούχων προς την εφορία, έχει δηλώσει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Από τον Οκτώβριο η ανακοίνωση πληρωμής πηγαίνει από ημέρα σε ημέρα, έχοντας κυριολεκτικά φέρει αγανάκτηση στους αγρότες. Επίσης έως το τέλος του έτους θα πληρωθεί η Εξισωτική Αποζημίωση 2017 στους δικαιούχους. Μιλάμε για περίπου 230 εκατ. ευρώ που αναμένεται να καταβληθούν σε πάνω από 300.000 δικαιούχους παραγωγούς (Υπομέτρο 13.1. «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές» και Υπομέτρο 13.2. «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών»).

Σημειωτέον ότι από το 2018 οι περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και με ειδικά μειονεκτήματα που θα είναι επιλέξιμες για εξισωτική αποζημίωση αλλάζουν καθώς οριοθετούνται ξανά από την αρχή, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ, Χαράλαμπου Κασίμη.

agrotypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου