Saturday, 20 April, 2024

Μόλις στα 80 εκατ. ευρώ το κονδύλι για την 2η προκήρυξη Βιολογικής Γεωργίας

Από τα 220 εκατ. ευρώ στα 80 εκατ. ευρώ μειώθηκε το διαθέσιμο κονδύλι για τη δεύτερη προκήρυξη του μέτρου της βιολογικής γεωργίας του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

Στην πρώτη προκήρυξη που είχε προηγηθεί είχαν ενταχθεί μόνο όσοι είχαν ποσοστό ή όλη την εκμετάλλευση σε περιοχές Natura. Τώρα υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσει να προκηρυχθεί το μέτρο, σύμφωνα με δηλώσεις αλλά και όσα υποστηρίζει στην επιστολή του ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Σερρών, Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι ρωτώντας στελέχη του ΥπΑΑΤ σχετικά με το που πήγαν τα χρήματα δεν πήρε ξεκάθαρη απάντηση. «Πρέπει να καταλάβουν στο υπουργείο ότι αυτά που πρέπει να πάρουν οι αγρότες θα τα πάρουν και αυτά που πρέπει να πληρώσουν θα τα πληρώσουν», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Παππαδόπουλος.
Και προσθέτει: «Έχουν γίνει πολλές συναντήσεις με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Το καλοκαίρι, σε μια από τις πολλές επισκέψεις που είχαμε, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τσιρώνης μας είπε ότι το κονδύλι για τη δεύτερη προκήρυξη της βιολογικής γεωργίας μειώθηκε στα 103 εκατ. ευρώ. Δηλαδή τα 117 εκατ. ευρώ χάθηκαν;
Αυτό που είπε ο κ. Τσιρώνης είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν στα πλαίσια των ανειλημμένων υποχρεώσεων του προηγούμενου ΠΑΑ για τα γεωργοπεριβαλλοντικά. Ωστόσο αυτό που γνωρίζω είναι ότι στο προηγούμενο ΠΑΑ περίσσεψαν λεφτά. Προφανώς τα κονδύλια έχουν πάει σε συντάξεις και μισθούς.Τους έχουμε ρωτήσει επανηλειμένως και δεν έχουμε πάρει απάντηση.
Στην έκθεση που υποσχέθηκαν ότι θα τρέξει το πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας λένε ψέματα, θα τρέξει μόνο το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας. Δεν γίνεται να κατεβαίνουμε κάτω στο ΥπΑΑΤ και κάθε φορά να μας κοροϊδεύουν. Εμείς ζητήσαμε και από τον κ. Αποστόλου, τον κ. Τσιρώνη και από τον κ. Κασίμη, να μας δώσουν απαντήσεις. Πρώτον για το πού πήγαν τα κονδύλια, δεύτερον αν θα επιστραφούν τα λεφτά από όπου και αν πήγαν. Ας πάρουν χρήματα από άλλα προγράμματα, αφού και στη Natura μας είπαν ότι περισσέψανε λεφτά.
Σε κάθε περίπτωση αυτά τα κονδύλια είναι της ΕΕ και αφορούν οτιδήποτε έχει σχέση με τον Βιοκαλλιεργητή. Δεν γίνεται σε άλλες χώρες να παίρνει κανονικά την ενίσχυση ο βιοκαλλιεργητής και στην Ελλάδα, κάθε φορά να καλύπτουμε το κόστος μία από το γεωργοπεριβαλλοντικό, μια το Natura και πάει λέγοντας. Επίσης θέλω να τονίσω ότι άμα «τρέξει» το πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας μαζί με την κτηνοτροφία, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα».
Η επιστολή της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Σερρών αναφέρει τα εξής:
«Μετά τις συνεχείς επισκέψεις μας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προσπαθώντας να βρούμε πού πήγαν τα χρήματα από τη 2η προκήρυξη βιολογικής γεωργίας που αφορά τις νέες καλλιέργειες, οι οποίες μπαίνουν πρώτη φορά με χρηματική ενίσχυση των βιοκαλλιεργητών – αγροτών, κινδυνεύει να τιναχθεί το πρόγραμμα στον αέρα και τα χρήματα να κατευθυνθούν σε άλλες δράσεις.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πενταετία που τρέχει για το καινούριο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας για τα έτη 2017 – 2021 διαθέτει 660 εκατομμύρια ευρώ ως εξής:
α) 220 εκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν στη φυτική παραγωγή (περιοχές Natura),
β) 220 εκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν στη βιολογική κτηνοτροφία,
γ) 220 εκατομμύρια ευρώ στη β΄ προκήρυξη που αφορά τις νέες καλλιέργειες.
Αυτά τα ποσά δόθηκαν αρχικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να τα διαχειριστεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το γραφείο του κ. Κασίμη, γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων.
Όσον αφορά το (α) και (β) το πρόγραμμα έχει τρέξει με τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Όσο για το (γ) σας ενημερώνουμε ότι στην προτελευταία συνάντησή μας στη Βουλή με τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Τσιρώνη, μας είπε ότι το ποσό των 220 εκατομμυρίων ευρώ μειώθηκε στα 103 εκατομμύρια ευρώ, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του προηγούμενου προγράμματος.
Στην τελευταία συνάντησή μας με τον κ. Τσιρώνη, στις 17 Ιανουαρίου 2018, το μειωμένο ποσό των 103 εκατομμυρίων μειώθηκε κι άλλο στα 80 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη προκήρυξη να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, διότι το ποσό αυτό δεν επαρκεί και προφανώς πιστεύουμε ότι κάποιοι στο υπουργείο το επιδιώκουν.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ισχυρίζονται ότι το υπόλοιπο ποσό από τα 220 εκατομμύρια πήγε στο προηγούμενο γεωργοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει και τα Βιολογικά.
Σε ότι αφορά το προηγούμενο πρόγραμμα 2011 – 2016 γνωρίζουμε ότι τα χρήματα περίσσεψαν από διάφορες αιτίες και λόγους, π.χ. από ποινές από λάθη κωδικών, ποινές από λανθασμένη δήλωση ΟΣΔΕ, ποινές από λάθη μελετητών κ.τ.λ.
Εμείς ρωτούμε πού πήγαν τα χρηματικά ποσά που κρατήθηκαν λόγω ποινών;
Αν ισχύει σύμφωνα με το υπουργείο το ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ περίπου (το ακριβές ποσό δεν το γνωρίζουμε), γιατί να τα διαθέσουν από τη 2η προκήρυξη και να μη διατεθούν από το σύνολο του προγράμματος που αφορά και το πρόγραμμα natura και τη βιολογική κτηνοτροφία και όχι αποκλειστικά από τις νέες καλλιέργειες.
(Αν και πιστεύουμε ότι τα χρήματα δεν διατέθηκαν στις παραπάνω δράσεις αλλά σε άλλες εκτός βιολογικών).
Ύστερα από όλα αυτά: Ζητούμε να επιστρέψουν τα χρήματα στη Δεύτερη Προκήρυξη από όπου κι αν τα έχουν διαθέσει και να τρέξει το πρόγραμμα διότι έχει ήδη καθυστερήσει!
Η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Νομού Σερρών δεν θα επιτρέψει να χαθούν χρήματα της Ευρωπαϊκής ένωσης που αφορούν την ενίσχυση της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου