Friday, 26 April, 2024

Μεγάλα αποθέματα και πολύ εξευτελιστικές οι τιμές στην πατάτα, προβληματισμένοι οι παραγωγοί

Σε περίπου 20 ημέρες θα ξεκινήσει η συγκομιδή για τις πρώιμες φθινοπωρινές πατάτες. Ωστόσο η κατάσταση στην αγορά της πατάτας είναι απογοητευτική

Υπάρχουν μεγάλα αποθέματα από τη Δράμα και οι τιμές έχουν κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μόνη λύση που έχουν οι παραγωγοί είναι να την αποθηκεύσουν και να περιμένουν καλύτερες τιμές και αύξηση της ζήτησης στις ημέρες των Χριστουγέννων. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας κ. Ανδρέας Τσουκαλάς «η παραγωγή αναμένεται να είναι σε καλά επίπεδα και με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ο κύριος όγκος της συγκομιδής θα ξεκινήσει από Δεκέμβριο. Ωστόσο δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στην αγορά. Αυτή την εποχή οι πατάτες πωλούνται στα 13 – 15 λεπτά το κιλό. Τα στρέμματα καλλιέργειας πάντως φαίνεται να είναι μειωμένα. Εισαγωγές και ελληνοποιήσεις είναι τα μεγάλα προβλήματα στην πατάτα».
Στη Δράμα τα πράγματα είναι ακόμη πιο άσχημα για την πατάτα Νευροκοπίου που είναι μονοκαλλιέργεια στην περιοχή. Οι τιμές παραγωγού είναι κάτω του κόστους και έφτασαν μέχρι και τα 9 λεπτά το κιλό.
«Φέτος υπήρξε μεγάλη παραγωγή εαρινής πατάτας, με αποτέλεσμα όταν βγήκε στην αγορά η Δράμα, στα μέσα Αυγούστου, να υπάρχουν αποθέματα από άλλες περιοχές», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος από την ΕΑΣ Δράμας κ. Χαράλαμπος Γεωργιάδης.
Μιλώντας για την καλλιέργεια η γεωπόνος κ. Σακελαρίου ανέφερε τα εξής: «η σπορά στη Δράμα ξεκίνησε καλά και βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες για να έχουμε μια κανονική ποσοτικά παραγωγή με πολύ καλή ποιότητα. Οι πρώιμες πατάτες βγήκαν στην αγορά από τις 15-20 Αυγούστου. Από την αρχή φάνηκε ότι δεν θα έχει καλή τιμή φέτος η πατάτα. Για παράδειγμά η ποικιλία σπούντα έφτασε στα 16-17 λεπτά το κιλό. Άλλες ποικιλίες έφτασαν να πωλούνται στα 12 λεπτά, ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά. Γενικά η κατάσταση είναι απογοητευτική. Οι πατατοπαραγωγοί αναγκάζονται να πωλήσουν σε τόσο χαμηλές τιμές γιατί έχουν έξοδα και πρέπει να πληρώσουν τους εργάτες τους. Όποιος έχει αποθήκη είναι τυχερός. Περιμένουν να ανέβουν οι τιμές για να πωλήσουν. Κάποιες ποικιλίες θα μπορέσουν να πωληθούν μέχρι και τον Μάρτιο στην αγορά».
«Από 9 μέχρι 13 λεπτά το κιλό φεύγουν οι πατάτες. Πέρσι πουλούσαμε στα 27-30 λεπτά το κιλό», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από τη Δράμα κ. Νίκος Στεφανίδης και προσθέτει: «με κόστος 18 λεπτά το κιλό όσοι πουλάνε το σίγουρο είναι ότι έχουν ζημιά. Το «κακό» άρχισε από τον Μάρτιο του 2017, που ξεκίνησε η συγκομιδή στην Καλαμάτα και ακολούθησαν και οι άλλες περιοχές (Ηλεία, Αχαΐα, Κοζάνη κ.α.). Είχαμε μεγάλες παραγωγές που δεν απορροφήθηκαν από την αγορά. Εμείς κάθε Αύγουστο πουλούσαμε στην Αθήνα. Φέτος ξεκίνησε η αγορά της Αθήνας να αγοράζει πατάτες από την περιοχή μετά τις 15 Οκτωβρίου. Αυτό το δίμηνο σε μια κανονική χρονιά θα πουλούσαμε στην Αθήνα περίπου 40.000 τόνους και θα μας έμεναν περίπου 30.000 να πουλήσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα. Φέτος όλες αυτές οι ποσότητες έμειναν απούλητες».
Επιφυλακτικοί με την όλη κατάσταση φαίνονται και οι παραγωγοί της Μεσσηνίας που αναμένεται να ξεκινήσουν τις σπορές από τις αρχές Δεκεμβρίου.
agrotypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου