Tuesday, 23 April, 2024

Καπνός: Φέτος αυξημένη παραγωγή – Οι έμποροι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για τις τιμές

Αν και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η συγκομιδή (βρισκόμαστε στο τελευταίο χέρι) για τον Μπασμά και την Κατερίνη και σε περίπου 25 ημέρες για τα Βιρτζίνια

φέτος η αγορά καπνού δεν έχει μέχρι στιγμής δείξει κάποιο ενδιαφέρον. Άλλες χρονιές αυτή την εποχή είχαν ανακοινωθεί οι πρώτες τιμές. Μέχρι στιγμής δεν έχει κλειστεί καμιά εμπορική συμφωνία μεταξύ εμπόρων και παραγωγών για τον καπνό. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, αναμένεται τις επόμενες 10 ημέρες να υπάρξουν κάποιες αγοραπωλησίες για να φανεί που θα κάτσει η μπίλια στην τιμή παραγωγού. Την κατάσταση στην αγορά επιβαρύνει και το πρόβλημα με την εταιρεία Μιχαηλίδη, που δεν έχει ακόμη εξοφλήσει, λόγω των γνωστών οικονομικών προβλημάτων, τους καπνοπαραγωγούς όλης της Ελλάδας για τον καπνό που αγόρασε πέρσι.
Σύμφωνα με όσα δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θεόδωρος Ιορδανίδης, Πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισμού Λαγκαδά και μέλος της Διεπαγγελματικής, «φέτος οι καιρικές συνθήκες ήταν οι κατάλληλες για να έχουμε μια καλή ποιότητα καπνού. Επίσης και οι αποδόσεις ήταν υψηλές και έχουμε αυξημένη παραγωγή σε σχέση με πέρσι.
Αυτό που ανησυχεί τους παραγωγούς είναι ότι δεν έχει υπάρξει κάποιο εμπορικό ενδιαφέρον. Και μιλάμε για μια χρονιά που έχει ο καπνός πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι πολυεθνικές δεν έχουν μέχρι στιγμής δείξει ενδιαφέρον για την αγορά ελληνικών καπνών. Αν πράγματι ενδιαφέρονται για μια καλή ποιότητα σημαίνει ότι θα δώσουν και μια καλύτερη τιμή παραγωγού σε σχέση με πέρσι».
«Για το θέμα του Μιχαηλίδη υπήρξαν πολλές αποφάσεις προσωρινών διαταγών», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιορδανίδης και προσθέτει: «στις 9 Ιουνίου έγινε το δικαστήριο που θα αποφάσιζε τελεσίδικα για την ιδιοκτησία του προϊόντος (μιλάμε για 1.600 τόνους καπνών που βρίσκονται τις αποθήκες της εταιρείας) αλλά ακόμη δεν έχει βγει ακόμη η απόφαση».
Σταύρος Παϊσιάδης – agrotypos.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου