Thursday, 28 March, 2024

Δημιουργήθηκε η «Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος, (ECA)» με τη συμμετοχή Ελληνικών και Ευρωπαϊκών φορέων

Ύστερα από προσπάθεια αρκετών ετών συστήθηκε ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Οικονομικού Σκοπού με την επωνυμία «Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος – ΕΟΟΣ»

στην Αγγλική «European Cotton Alliance (ECA)» με έδρα τη Λάρισα, στην οποία συμμετέχουν η Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ), η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), η Ένωση Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ), οι δύο Ενώσεις Εκκοκκιστών της Ισπανίας (AEDA & ADESUR), η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος της Ισπανίας και το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος της Ισπανίας (CAN) ενώ επίκειται και η ένταξη της EUROCOTON του φορέα των Ευρωπαϊκών Κλωστοϋφαντουργικών Ενώσεων.
Κύριος σκοπός της σύστασης του φορέα είναι η δημιουργία, κατοχύρωση και προώθηση ενός Εμπορικού Σήματος Ευρωπαϊκού Βάμβακος (EU COTTON) που να προσδίδει ταυτότητα στο προϊόν που παράγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σήμα θα συνοδεύει τα παραγόμενα δέματα βάμβακος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χρήση του θα επεκτείνεται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας μέχρι και τα τελικά προϊόντα ένδυσης με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτή. Απότερος στόχος του φορέα είναι η αναγνώριση, διαφύλαξη και προώθηση του ευρωπαϊκού βαμβακιού κυρίως εντός της Ε.Ε. αλλά και διεθνώς.
Παράλληλοι στόχοι του νεοσύστατου οργανισμού είναι:
– Να διαμορφώνει και να εκφράζει τις απόψεις και θέσεις των μελών του στις στρατηγικές και πρακτικές που αναπτύσσονται στην παραγωγή και τη βιομηχανία βαμβακιού, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Να εκπροσωπεί τα μέλη του ενώπιον των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων Διεθνών οργανισμών προκειμένου να στηρίξει και να προάγει τα οικονομικά, κοινωνικά και οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα του φορέα.
– Να συμβάλλει στην εναρμόνιση των ευρωπαϊκών πολιτικών και πρακτικών σε σχέση με την παραγωγή βαμβακιού σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Να προωθεί την αύξηση και βελτίωση της παραγωγής βαμβακιού στην ΕΕ μέσω βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων που να εξασφαλίζουν την ιχνηλασιμότητα της χρησιμοποιούμενης πρώτης ύλης σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.
Η σύσταση του νέου φορέα έρχεται χρονικά τη στιγμή που κορυφώνονται οι προσπάθειες εντός της χώρας για την αναβάθμιση της ποιότητας της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας και της πιστοποίησης ενός ανώτερου ποιοτικού προϊόντος.
Στη συνεδρίαση της 1ης Γενικής Συνέλευσης συζητήθηκε εκτενώς η λειτουργία της Συμμαχίας, ο τρόπος παρουσίασης του νέου φορέα στις ευρωπαϊκές αρχές, η διαδικασία υιοθέτισης και αναγραφής του λογοτύπου «EU COTTON» σε όλες τις ελληνικές και ισπανικές παραγόμενες μπάλες εκκοκκισμένου βαμβακιού καθώς και άλλα θέματα ενώ εγκρίθηκε και ο εσωτερικός κανονισμός του οργανισμού.
Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, για την τετραετία 2019-2023, έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Αντώνιος Σιάρκος (ΠΕΕΕΒ)
Αντιπρόεδρος: Dimas Rizzo (ΔΟΒ Ισπανίας)
Γενικός Γραμματέας: Ευριπίδης Δοντάς (ΣΕΒΚ)
Ταμίας: Manolo Cano (ADESUR)
Μέλος: Βασίλειος Μάρκου (ΔΟΒ)

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου