Saturday, 27 April, 2024

Δέσμευση για άμεση επιστροφή ΦΠΑ και φόρο 50% τσίπουρου

Την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, δηλαδή μειωμένος φόρος 50% για τσίπουρο και τσικουδιά και 5,9 ευρώ ανά χιλιόγραμμο

για τους μικρούς παραγωγούς, τους «διήμερους» αποσταγματοποιούς εξέφρασε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στο Περιφερειακό Συνέδριο Θεσσαλίας, εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα άμεσες επιστροφές ΦΠΑ χωρίς προληπτικό έλεγχο στους αγρότες για ποσά κάτω των 10.000 ευρώ.
Τα βλέμματα στρέφονται στην ομιλία του πρωθυπουργού, με την οποία κλείνουν οι διήμερες εργασίες του συνεδρίου.Τα βλέμματα στρέφονται στην ομιλία του πρωθυπουργού, με την οποία κλείνουν οι διήμερες εργασίες του συνεδρίου.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι παραβιάζεται η νομοθεσία της ΕΕ και έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», επιχειρηματολόγησε εν συνεχεία η Κατερίνα Παπανάτσιου για το θέμα του τσίπουρου, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι: «θα υποστηρίξουμε τις θέσεις μας εκεί και πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε».
«Εξάλλου η Οδηγία της ΕΕ για τα αποστάγματα βρίσκεται σε στάδιο αλλαγής και είναι λίγο περίεργο που η Επιτροπή έσπευσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», πρόσθεσε η Κατερίνα Παπανάτσιου, ενώ ανακοίνωσε πάλι πως η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει τον ΕΦΚ κρασιού και βρίσκεται σε αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων
Πιο αναλυτικά, η κ. Παπανάτσιου περιέγραψε την πολιτική της κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την στήριξη του αγροτικού τομέα ενώ σε ότι αφορά ειδικότερα τον φόρο κατανάλωσης στο κρασί είπε πως είναι ζήτημα που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας. « Θέλουμε την κατάργηση του και αναζητούμε ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή των εσόδων που θα χαθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στην πολιτική της κυβέρνησης για τους αγρότες η υφυπουργός Οικονομικών κατέγραψε τα ακόλουθα μέτρα που έχουν ληφθεί:
– Την επαναφορά του αφορολόγητου για τους αγρότες
Όπως είπε «Βασική αλλαγή είναι ότι ξαναφέραμε το αφορολόγητο για τους αγρότες. Να θυμίσω ότι το αφορολόγητο για επαγγελματίες και αγρότες χάθηκε το 2013 με τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Και χάθηκε για να μειωθεί κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες ο ανώτατος συντελεστής για τα πολύ ψηλά εισοδήματα.
Εμείς το ξαναφέραμε για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες καθώς και για κάποιους μικροεπαγγελματίες που συνδέονται με τη ζωή των μικρών χωριών και όχι σε ετεροεπαγγελματίες που έχουν ενδεχομένως και αγροτικά εισοδήματα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι αυτή η διάκριση ήταν και αίτημα του αγροτικού κόσμου. Σημειώνω ότι για την ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη δεν υπολογίζονται οι συντάξεις ΟΓΑ, η εργασία σε συσκευαστήρια, η εθελοντική εργασία μελών των αγροτικών συνεταιρισμών και των αγροτουριστικών γυναικείων συνεταιρισμών. Ακόμη εξαιρέσαμε τις επιδοτήσεις του 2ου πυλώνα και τις αποζημιώσεις από το φορολογητέο εισόδημα, όπως και την πράσινη και τις συνδεδεμένες έως 12.000 ευρώ.
Το αποτέλεσμα είναι ότι φέτος η συντριπτική πλειονότητα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών πληρώνουν λιγότερο φόρο για τα εισοδήματα του 2016 και παίρνουν και επιστροφή της προκαταβολής φόρου του προηγούμενου έτους.
Στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, δεν έγινε καμία αλλαγή ως προς την φορολόγησή τους και ο συντελεστής παρέμεινε στο 13%, ευνοϊκότερος από αυτών των επιχειρήσεων, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί ως κίνητρο για τη δημιουργία νέων συνεταιρισμών και να ενισχύσει τους ήδη υπάρχοντες».
– Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.
– Την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ, χωρίς προληπτικό έλεγχο, στους αγρότες για ποσά κάτω των 10.000 ευρώ.
– Την εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, μέχρι το 2018 καθώς και την απαλλαγή από τον κύριο φόρο των αγροτικών και κτηνοτροφικών κτισμάτων.
Όσον αφορά το τσίπουρο, ανέφερε η Κ. Παπανάτσιου, η πολιτική βούληση και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, δηλαδή μειωμένος φόρος 50% για τσίπουρο και τσικουδιά και 5,9 ευρώ ανά χιλιόγραμμο για τους μικρούς παραγωγούς, τους «διήμερους» αποσταγματοποιούς. Όπως είπε «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι παραβιάζεται η νομοθεσία της ΕΕ και έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θα υποστηρίξουμε τις θέσεις μας εκεί και πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε. Εξάλλου η Οδηγία της ΕΕ για τα αποστάγματα βρίσκεται σε στάδιο αλλαγής και είναι λίγο περίεργο που η Επιτροπή έσπευσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ήδη νομοθετήσαμε την παραγωγή και διακίνηση του χύμα τσίπουρου με την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων και στοιχείων από τους διήμερους αποσταγματοποιούς με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της αντίστοιχης αγοράς, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στο ίδιο πλαίσιο επεξεργαζόμαστε και πρόσθετους τρόπους για την καλύτερη ρύθμιση της αγοράς του χύμα τσίπουρου, προκειμένου να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον αλλά και ταυτόχρονα την εθνική μας παράδοση».

Ειδικότερα για τη Θεσσαλία η υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «μπορεί και πρέπει να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκότερο μακροοικονομικό περιβάλλον ώστε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Διαθέτει σημαντική παράδοση στο συνεταιριστικό κίνημα, στη βιομηχανία, το εμπόριο, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση και ένα νεαρό αλλά σημαντικό πανεπιστήμιο, ΤΕΙ και ερευνητικά ινστιτούτα. Το σχέδιο της κυβέρνησής μας για τη Θεσσαλία είναι η συνολική ανάπτυξη της παραγωγικής δραστηριότητας στις τοπικές συνθήκες, αξιοποιώντας την αγροτική παραγωγή ως πυλώνα για δραστηριότητες με προστιθέμενη αξία που δημιουργείται σε τοπικό επίπεδο και ενισχύει τη δραστηριότητα σε δεύτερο και τρίτο επίπεδο. H μεταποίηση και η βιομηχανία έχουν κεντρικό ρόλο στο σχέδιο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ιδιαίτερα ο Βόλος έχει παράδοση και έχει δυναμισμό σε αυτόν τον τομέα. Θέλουμε την δυναμική ανασύνταξη της βιομηχανίας μέσα από τις επενδύσεις και δίνουμε κίνητρα για αυτές αλλά προϋπόθεση είναι ο σεβασμός της εργασίας και των εργαζομένων και της νομοθεσίας για το περιβάλλον».

Αποστόλου: Αναζητούμε τρόπους να μειώσουμε το κόστος παραγωγής
Στην ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρθηκε στο πρόβλημα του αυξημένου κόστους παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, και πρόσθεσε «αναζητούμε τρόπους να το μειώσουμε».
Ο υπουργός τόνισε ότι «Αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα μας η ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου, διότι είναι ο χώρος που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά για την έξοδο από την κρίση».
Όσον αφορά τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων για τους αγρότες, ο κ. Αποστόλου είπε πως «βάλαμε τάξη στο χώρο», επισημαίνοντας πως οι αγρότες από εδώ και πέρα θα ξέρουν πότε θα πληρωθούν.
Σχετικά με το φορολογικό καθεστώς των αγροτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι «συνολικά η φορολογία του αγροτικού χώρου για τα εισοδήματα του 2016, είναι πολύ λιγότερη από το παρελθόν» και συμπλήρωσε πως «καθιερώθηκε για πρώτη φόρα σε επιχειρηματικού χαρακτήρα δραστηριότητα το ατομικό αφορολόγητο».
Ο υπουργός επισκόπησε τις επιδιώξεις της κυβέρνησης σχετικά με την αγροτική παραγωγή, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει στρατηγικό σχέδιο για τον αγροτικό κόσμο, «με στόχο να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες, όχι μόνο των κατοίκων, αλλά και όσων επισκέπτονται τη χώρα».
Σχετικά με το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ο κ. Αποστόλου είπε πως «είμαστε η κυβέρνηση που έκανε πράξη την αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση», ενώ όσον αφορά το κόστος παραγωγής, δήλωσε πως «οραματική πράξη είναι ο κάθε κτηνοτρόφος να έχει τη δική του λιβαδική μονάδα».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ελληνοποιήσεων, λέγοντας πως την Πέμπτη μπαίνει στην ολομέλεια της Βουλής, νομοσχέδιο που προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή στις συσκευασίες, της χώρας αρμέγματος για το γάλα, και την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στις ταμειακές μηχανές, σε όλα τα σημεία που πωλείται το κρέας και τα σκευάσματά του.
Τέλος, σχετικά με την υπόθεση των ομάδων παραγωγών και των συνεταιρισμών, ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως «πρέπει να υπηρετήσουμε τη βάση του συνεργατισμού για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του αγροτικού κόσμου».
Τις συντονισμένες κινήσεις του ΥΠΑΑΤ για την διασφάλιση της Φέτας και άλλων εγχώριων προϊόντων, στους ελέγχους στην ποιότητα και στις εισαγωγές, στην μείωση του κόστους παραγωγής, στην απορρόφηση των κονδυλίων και στα προγράμματα Νέων Αγροτών, Νιτρορύπανσης εστίασε στην ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Ειδικότερα ανέφερε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας:
«Όλοι πλέον παραδέχονται ότι ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές και το τέλος των μνημονίων. Ταυτόχρονα, βέβαια όλοι στη Κυβέρνηση γνωρίζουμε ότι αυτό θα συμβεί , αν με όλες μας τις δυνάμεις υπηρετήσουμε την ανάπτυξη.
Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σταθεροποιήσει την πορεία της χώρας ,προς μια περίοδο θετικών προοπτικών ,μετά την κρίση και τη βαθιά ύφεση που κατέστρεψε-εξαφάνισε περίπου το 25% του ΑΕΠ.
Σ΄ αυτή τη προσπάθεια, ο αγροτικός χώρος οφείλει να πρωταγωνιστήσει. Η ελληνική γη κρατάει σταθερές οικονομικές αξίες και η παραγωγική της δραστηριότητα θα σηκώσει το μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας μας .Είναι ενθαρρυντικό ότι αυτή τη νέα πραγματικότητα, τη συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ο επιχειρηματικός κόσμος και κυρίως οι ίδιοι οι παραγωγοί,.
Ποιο εργαλείο έχουμε εμείς ως Υπουργείο για να στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια;
Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, που θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ και μαζί με το ΕΠΑΛΘ ξεπερνάμε τα 6,5 δις ευρώ.
Στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται συνολικά 112.264 ατομικά συλλογικά και άλλα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 412,8 εκατ. ευρώ. Οι μέχρι σήμερα ενταγμένοι προϋπολογισμοί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτούνται από το ΠΑΑ 2014-2020 με Δημόσια δαπάνη ύψους 372 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη πληρωθεί περί τα 127,8 εκατ. ευρώ.
Για έργα εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, για έργα δημόσιων υποδομών για την ανάπτυξη της γεωργίας, για την εγκατάσταση νέων γεωργών, για την εκκίνηση νέων επιχειρήσεων, για τη στήριξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και για έργα συνεργασίας – καινοτομίας εκχωρούνται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας συνολικά 81,8 εκατ. ευρώ, (10,2% επί της συνολικής κατανομής, χωρίς το LEADER).
Εγκατάσταση νέων γεωργών:
Έχει προβλεφθεί για την Περιφέρεια Θεσσαλίας να διατεθεί συνολικό ποσό ενίσχυσης 25,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην ένταξη περί των 1.340 δικαιούχων. Οι αιτήσεις στήριξης ανέρχονται σε 1.877. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή της α’ δόσης (70% του ποσού στήριξης) των 1.227 δικαιούχων συνολικού ποσού 16.469.950 ευρώ.
Από τους επιλαχόντες της προκήρυξης στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να ενταχθεί στο μέτρο η μεγάλη πλειοψηφία τους, εντός του έτους όπως προανέφερα.
Σχέδια Βελτίωσης
Στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 έχουν πληρωθεί 142 αιτήσεις ανειλημμένων υποχρεώσεων συνολικής δημόσιας δαπάνης 4.143.334,3 €. Έχουν επίσης πληρωθεί 27 προκαταβολές συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.042.886,94 εκ € οι οποίες έχουν στο σύνολό τους εκκαθαριστεί.
Στήριξη για την τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER (τοπικά προγράμματα ανάπτυξης, τα οποία σχεδιάζονται και υλοποιούνται με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων)
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας θα κατανεμηθούν στα πλαίσια του προγράμματος περίπου 31.650.000 ευρώ σε 4 αναπτυξιακές εταιρείες.
Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η κατανομή των χρημάτων προς τις αντίστοιχες αναπτυξιακές εταιρείες κάθε περιφέρειας, βάσει αξιολόγησης των προτάσεών τους και έχουν κληθεί σε προσαρμογή του προϋπολογισμού τους βάσει του ποσού τελικής κατανομής. Εντός του Οκτώβριου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την πληρωμή της προκαταβολής στις ΟΤΔ, αφού υποβάλλουν σχετικό αίτημα, καθώς ολοκληρώνεται και το θεσμικό πλαίσιο για την εκκίνηση των προγραμμάτων. (ιδιωτικά και δημόσια έργα).
Το σύνολο των υπολειπόμενων –μεταφερόμενων έργων σε ποσό δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 7,8 εκατ. ευρώ και αφορά 94 συνολικά έργα καθώς και 1,45 εκατ. ευρώ του παλιού άξονα 3 που αντιστοιχούν σε 22 έργα και έχουν περάσει ως ανειλημμένες στο νέο ΠΑΑ. Συνολικά μέχρι στιγμής από τα μεταφερόμενα έργα και από το νέο ΠΑΑ έχουν δοθεί ~2,5 εκατ. ευρώ.
Μικρά δημόσια έργα
Σχετικά με την πορεία υλοποίησης των μικρών δημοσίων έργων που μεταφέρθηκαν από το Π.Α.Α. 2007-2013 στο Π.Α.Α. 2014 – 2020 σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν μεταφερθεί στο νέο Π.Α.Α. 2014 -2020 ως ανειλημμένες υποχρεώσεις συνολικά 47 έργα με προϋπολογισμό μεταφοράς 13 εκ €. Οι πληρωμές των έργων συνεχίζονται και τα αιτήματα πληρωμής που αναγνωρίζονται και εκκαθαρίζονται αποστέλλονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμή.
•Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα:
Έχει πραγματοποιηθεί η σχετική Προδημοσίευση της δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του ΠΑΑ 2014 – 2020. Η δημόσια δαπάνη της παρούσας δράσης ανέρχεται στο ενδεικτικό ποσό των 177.000.000 ευρώ. Η δράση πρόκειται να προκηρυχθεί το τρίτο τρίμηνο του 2017 με πρώτο έτος εφαρμογής το 2018 (φθινοπωρινές καλλιέργειες 2017 – εαρινές καλλιέργειες 2018).
Η δράση θα εφαρμοστεί στις 30 χαρακτηρισμένες ως ευπρόσβλητες στα νιτρικά γεωργικής προέλευσης περιοχές και σε 7 περιοχές σημαντικών υγροτόπων, σημαντικά περισσότερες από το προηγούμενο ΠΑΑ 2007-2013. Στη δράση περιλαμβάνονται δεσμεύσεις που αφορούν τόσο αροτραίες όσο και δενδρώδεις καλλιέργειες, σημαντική διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, όπου οι δεσμεύσεις αφορούσαν μόνο αροτραίες καλλιέργειες. Σημαντική διαφορά ακόμη είναι ότι οι δεσμεύσεις είναι πολύ πιο απλές στην τήρησή τους από τους παραγωγούς. Οι δεσμεύσεις αφορούν αγρανάπαυση, ξηρική αμειψισπορά και χλωρά λίπανση στις δενδρώδεις καλλιέργειες.
H σχετική ΥΑ του καθορισμού πλαισίου εφαρμογής του μέτρο έχει πρόσφατα δημοσιευτεί. Για τη Θεσσαλία το ύψος ενίσχυσης ανέρχεται από 264 -600 ευρώ/εκτάριο/έτος ανάλογα το είδος της καλλιέργειας και τον τύπο δράσης (δέσμευσης) εφαρμογής του μέτρου.
Βιολογική γεωργίας (μέτρο 11 ΤΟΥ ΠΑΑ 2014-2020):
Σε σύνολο 10.655 αιτήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που υποβλήθηκαν εγκρίθηκαν συνολικά οι 2063. Ο μεγάλος αποκλεισμός αιτήσεων οφείλεται στην ίδια την υπερπληθώρα συμμετοχής στο πρόγραμμα. Η νέα προκήρυξη του προγράμματος θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα αποκλεισμού περιοχών.
Το 2016 πληρώθηκαν ανειλημμένες υποχρεώσεις ύψους 13,2 εκατ. ευρώ (γεωργία και κτηνοτροφία) και το 2017 μέχρι στιγμής 3,1 εκατ. ευρώ.
Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων (Μέτρο 4 του ΠΑΑ)
Ήδη δημοσιεύτηκε η σχετική Υ.Α. Καθορισμού λεπτομερειών εφαρμογής και άλλες διατάξεις του υπομέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» (συνολικού ύψους 100 εκ. €) καθώς και η αντίστοιχη πρόσκληση υποβολής προτάσεων.
Επίσης, έχει προκηρυχτεί και το σχετικό μέτρο της μεταποίησης εμπορίας και ανάπτυξης με τελικό προϊόν μη γεωργικό προϊόν (συνολικού ύψους 100 εκ. €).
Ομάδες Παραγωγών
Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση αναφορικά με το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του Μέτρου 9 «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν προκηρυχθεί τα μέτρα:
-της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των αγροτών γενικότερα,
-της ανάπτυξης γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων (σχέδια βελτίωσης-ήδη έχει ανακοινωθεί η σχετική προδημοσίευση)
-της Συνεργασίας – καινοτομίας
-των γεωργικών συμβουλών».
agrotypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου