Thursday, 28 March, 2024

Από 27 Ιουλίου οι αιτήσεις δεύτερης Μεταποίησης

Στις 27 Ιουλίου και όχι στις 13 του μήνα όπως αρχικά προγραμματιζόταν θα ανοίξουν οι αιτήσεις για τη Δράση 4.2.2 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων

με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης Λειτουργίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΛΕΕ) (μη γεωργικό προϊόν)», σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση.
Οι αιτήσεις θα κλείσουν στις 26 Οκτωβρίου με την οριστικοποίησή τους να μπορεί να γίνει από τις 3 Αυγούστου.
Για το θέμα αυτό εξέδωσε ανακοίνωση το αρμόδιο υπουργείο που αναφέρει:
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Διεύθυνση Προγραμματισμού και Εφαρμογών γνωστοποιεί στους ενδιαφερόμενους εν δυνάμει δικαιούχους της δράσης 4.2.2 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης Λειτουργίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΛΕΕ) (μη γεωργικό προϊόν)» ότι οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων στήριξης και φακέλων υποψηφιότητας μετατίθενται για λίγες ημέρες, σύμφωνα με τροποποίηση της σχετικής πρόσκλησης δεδομένης της κανονιστικής υποχρέωσης τήρησης συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών από τη γνωστοποίηση του καθεστώτος ενίσχυσης στην Ε.Ε., ως εξής:
Έναρξη υποβολής 27/07/201 και λήξη 26/10/2017 με δυνατότητα οριστικοποίησης από 03/08/2017.
Στην εν λόγω τροποποίηση της πρόσκλησης περιλαμβάνεται και η εναρμόνιση του πλαισίου ως προς τις επιλέξιμες επενδυτικές δαπάνες που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) με τα προβλεπόμενα του άρθρου 44 του Καν. (ΕΕ) 702/2014.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι στήριξης είναι πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις. Είναι επιλέξιμη κάθε μορφή επιχείρησης που έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων Β ́ ή Γ ́ κατηγορίας, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό τη μορφή της κοινωνίας, της εταιρείας αστικού δικαίου και της κοινοπραξίας.
Το Μέτρο 4.2.2 των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, καλύπτει έργα προϋπολογισμού 600.000 έως 3 εκατ. ευρώ, στους ακόλουθους τομείς:
αα) Επεξεργασία καπνού για παραγωγή πούρων ή σιγαρίλος.
ββ) Ζυθοποιία.
γγ) Επεξεργασία προϊόντων κυψέλης (γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός και λοιπά προϊόντα).
δδ) Μονάδες παραγωγής αιθέριων ελαίων.
εε) Μονάδες πυρηνελαιουργείων.
στστ) Μονάδες παραγωγής αποσταγμάτων από οπωροκηπευτικά ή αμπελοοινικής προέλευσης.
ζζ) Μονάδες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων για την παραγωγή προϊόντων κοσμετολογίας και διατροφής (όπως προϊόντα από μαστίχα, από γάλα γαϊδούρας).
ηη) Μονάδες παραγωγής εμπορίας και συσκευασίας προϊόντων θρέψης φυτών.
θθ) Μονάδες παραγωγής πυτιάς και συμπυκνωμάτων αυτής.
ιι) Αξιοποίηση παραπροϊόντων, υπολειμμάτων και απορριμμάτων βιομηχανικών ειδών διατροφής.
ιαια) Παραγωγή Βάμβακος και λοιπές κλωστικές ίνες.
ιβιβ) Μονάδες επεξεργασίας κλωστικής κάνναβης και λιναριού.
Στο πλαίσιο της Δράσης είναι επιλέξιμες προς στήριξη δραστηριότητες ίδρυσης και εκσυγχρονισμού, με ή χωρίς μετεγκατάσταση, μονάδας όπως και δραστηριότητες συγχώνευσης μονάδων
Επιλέξιμες δαπάνες
αα) Κατασκευή ή βελτίωση κτιριακών υποδομών, απόκτηση ή βελτίωση της ακίνητης περιουσίας, όπου οι εκτάσεις γης είναι επιλέξιμες μόνον όταν δεν υπερβαίνουν το 10% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών.
ββ) Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της μονάδας.
γγ) Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού εργαστηρίων στο βαθμό που εξυπηρετεί την λειτουργία της μονάδας. Ο εξοπλισμός παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εξοικονόμησης ύδατος και επεξεργασίας αποβλήτων, εξοικονόμησης ενέργειας, δεν ενισχύεται ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της συνολικής παραγωγικής επένδυσης.
Δαπάνες για τη σύνδεση με δίκτυα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, τηλεφωνίας, γεωθερμίας ενισχύονται εφόσον πραγματοποιούνται εντός των ορίων του οικοπέδου.
δδ) Αγορά καινούργιων οχημάτων μεταφοράς προϊόντων ειδικού τύπου τα οποία, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, θεωρούνται απαραίτητα για την λειτουργία της επένδυσης προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα και η υγιεινή του προϊόντος (αφορά στην πρώτη ύλη και στο παραγόμενο προϊόν/υποπροϊόν).
εε) Μέσα εσωτερικής μεταφοράς που καλύπτουν τις ανάγκες της επένδυσης (όπως περονοφόρα, ανυψωτικά).
στστ) Απόκτηση πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας από αρμόδιους οργανισμούς (όπως ISO, HACCP, BRC Global Standards, IFS Food Standard, GLOBALG.A.P.), τα οποία εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια της διατροφικής αλυσίδας, από τον αγρό έως και το ράφι και εξασφαλίζουν στον καταναλωτή την ποιότητα και την ασφάλεια του τροφίμου που καταναλώνει.
ζζ) Δαπάνες εξοπλισμού επιχείρησης (όπως αγορά fax, τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας, ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακών μηχανημάτων,
Ύψος ενίσχυσης
Για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, 30-50%, για μεγάλες επιχειρήσεις 20-45%.
Το σχετικό Δελτίο τύπου του υπουργείου
1η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δράση 4.2.2
«Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εκτός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης Λειτουργίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΛΕΕ) (μη γεωργικό προϊόν)», του ΠΑΑ 2014-2020

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, εξέδωσε στις 22/06/2017 την προκήρυξη του υπομέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του ΠΑΑ 2014-2020 που αφορά στη δράση 4.2.2 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εκτός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης Λειτουργίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΛΕΕ) (μη γεωργικό προϊόν)», με σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Χ. Κασίμη.
Στόχος της δράσης μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων καθιστώντας τα πιο ελκυστικά στον καταναλωτή, η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, η διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και η προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Η δημόσια ενίσχυση της πρόσκλησης ανέρχεται σε 30.000.000€ (τριάντα εκατομμύρια ευρώ) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο. Τα όρια του αιτούμενου προϋπολογισμού των αιτήσεων στήριξης δύναται να ανέρχονται από 600 χιλ. ευρώ έως 3 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσοστά ενίσχυσης ανέρχονται έως 50% του αιτούμενου προϋπολογισμού της αίτησης.
Δυνητικοί δικαιούχοι είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής που επιθυμούν να υποβάλλουν αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο της δράσης.
Η αίτηση στήριξης μπορεί να αφορά σε έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους επιλέξιμους κλάδους: α) Επεξεργασία καπνού για παραγωγή πούρων ή σιγαρίλος, β) Ζυθοποιία, γ) Επεξεργασία προϊόντων κυψέλης (γύρη πρόπολη, βασιλικός πολτός και λοιπά προϊόντα), δ) Μονάδες παραγωγής αιθέριων ελαίων, ε) Μονάδες πυρηνελαιουργείων, στ) Μονάδες παραγωγής αποσταγμάτων από οπωροκηπευτικά ή αμπελοοινικής προέλευσης, ζ) Μονάδες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων για παραγωγή προϊόντων κοσμετολογίας και διατροφής (όπως προϊόντα από μαστίχα, από γάλα γαϊδούρας), η) Μονάδες παραγωγής εμπορίας και συσκευασίας προϊόντων θρέψης φυτών, θ) Μονάδες παραγωγής πυτιάς και συμπυκνωμάτων αυτής, ι) Αξιοποίηση παραπροϊόντων, υπολειμμάτων και απορριμμάτων βιομηχανικών ειδών διατροφής, ια) Παραγωγή βάμβακος και λοιπές κλωστικές ίνες, ιβ) Μονάδες επεξεργασίας κλωστικής κάνναβης και λιναριού.
Στο πλαίσιο της δράσης είναι επιλέξιμες προς στήριξη δραστηριότητες ίδρυσης και εκσυγχρονισμού, με ή χωρίς μετεγκατάσταση, μονάδας όπως και δραστηριότητες συγχώνευσης μονάδων.
Οι φορείς που αιτούνται ενίσχυση για τη μεταποίηση προϊόντος του παραρτήματος Ι της ΣΛΕΕ (γεωργικού προϊόντος) σε προϊόν εκτός παραρτήματος Ι (μη γεωργικό), θα πρέπει να δραστηριοποιούνται ή να επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην πρώτη μεταποίηση του γεωργικού προϊόντος και να αξιοποιούν το προϊόν αυτό ως πρώτη ύλη που θα το μεταποιούν περαιτέρω, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν τελικά προϊόν εκτός παραρτήματος Ι.
Τέλος, οι αντίστοιχες δράσεις του μέτρου της Μεταποίησης με συνολικό προϋπολογισμό ανά αίτηση ενίσχυσης κάτω από 600 χιλ. ευρώ, έχουν εκχωρηθεί στις Περιφέρειες και θα προκηρυχθούν στο πλαίσιο των αντίστοιχων προκηρύξεων των Περιφερειών.
agronews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου