Saturday, 20 April, 2024

Αποστόλου: Δεν προκύπτει χρήση εισαγόμενου γάλακτος σε ΠΟΠ προϊόντα

«Οι παραγόμενες ποσότητες πρόβειου και γίδινου γάλακτος στη χώρα μας ανταποκρίνονται ως προς την επάρκειά τους στην παραγωγή των προϊόντων ΠΟΠ της αντίστοιχης περιόδου

ενώ από τα στοιχεία και από τους ελέγχους του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ δεν προκύπτει η χρήση εισαγόμενου γάλακτος σε ΠΟΠ προϊόντα». Αυτό μεταξύ άλλων υποστηρίζει σε έγγραφη απάντησή του σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Άρτας της ΝΔ, Γιώργου Στύλιου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Αποστόλου «οι επιχειρήσεις γάλακτος έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν αγορές γάλακτος, οι οποίες δηλώνονται στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ως γάλα ελληνικό, γάλα Ευρωπαϊκής Ένωσης, γάλα τρίτων χωρών, σε όποια μορφή και από όποια χώρα επιθυμούν, αρκεί να τεκμηριώνουν σε ημερήσια βάση την ανάλωσή του, ανά προϊόν. Τα παραπάνω αποτελούν αντικείμενο των ελέγχων που διενεργεί ο Οργανισμός. Στους ελέγχους που πραγματοποιούνται δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις επιχειρήσεις που αύξησαν τη χρήση εισαγόμενου γάλακτος για την παραγωγή των προϊόντων τους».
«Σε ό,τι αφορά στις παραγόμενες ποσότητες γάλακτος, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, το 2017 οι ποσότητες ελληνικού πρόβειου και γίδινου γάλακτος που χρησιμοποιήθηκαν από τις επιχειρήσεις μεταποίησης και παραγωγής τυροκομικών και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων ανήλθαν σε 647.440 και 148.716 τόνους αντίστοιχα. Το γάλα αυτό αναλώθηκε κυρίως για την παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ (75% του πρόβειου και 41% του γίδινου). Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα πάντα με τις Μ.Δ.Ι.Γ., η παραγόμενη ποσότητα ΦΕΤΑΣ το 2017 ανήλθε σε 118.350 τόνους, ενώ παρήχθησαν και 12.224 τόνοι λοιπών τυριών ΠΟΠ. Για την παραγωγή τους χρησιμοποιήθηκαν 488.337 τόνοι πρόβειου και 60.553 τόνοι γίδινου γάλακτος», τονίζει ο υπουργός.
Σχετικά με τις εισαγόμενες ποσότητες πρόβειου και γίδινου γάλακτος που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων μη ΠΟΠ το 2017, αυτές είναι 13.668 τόνοι ισοδύναμου πρόβειο γάλακτος και 2.652 τόνοι ισοδύναμου γίδινου γάλακτος.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου