Thursday, 28 March, 2024

Ανάβει φουγάρα το Πλατύ για τα φετινά ζαχαρότευτλα

Τέλος στην ιδιότυπη “ομηρεία” των τευτλοπαραγωγών της χώρας, που βλέπουν την παραγωγή τους να παραμένει εγκλωβισμένη στα χωράφια τους, εξαιτίας της αδυναμίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ

να εξασφαλίσει την ελάχιστη απαιτούμενη ρευστότητα για να ενεργοποιήσει τη φετινή καμπάνια ζάχαρης, έβαλε τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου η διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας.
Όπως πληροφορείται το Agronews, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΒΖ ΑΕ, σε επικοινωνία που είχαν με τους συνεργαζόμενους παραγωγούς, τους ειδοποίησε να μπουν, άμεσα, στα κτήματά τους και να αρχίσουν να συγκομίζουν την παραγωγή τους, προκειμένου από το πρωί της Τρίτης 30 Οκτωβρίου να ξεκινήσει η βιομηχανία να παραλαμβάνει τις πρώτες ποσότητες τεύτλων.
Στόχος είναι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε πρώτη φάση να συγκεντρωθούν στον αύλειο χώρο του εργοστασίου της ΕΒΖ ΑΕ, στο Πλατύ Ημαθίας, κάποιες ικανές ποσότητες πρώτης ύλης, ώστε, έως το τέλος της εβδομάδας, το αργότερο, να καταστεί δυνατή η έναρξη της κοπής και επεξεργασία των τεύτλων, ενεργοποιώντας, με καθυστέρηση πλέον του ενός μήνα, και επίσημα τη φετινή καμπάνια ζάχαρης. Η τελευταία, λόγω των ελάχιστων εκτάσεων που καλλιεργήθηκαν το 2018 με τεύτλα και δεν ξεπερνούν τα 15.000 στρέμματα, θα διαρκέσει το πολύ δύο εβδομάδες και θα είναι μια από τις μικρότερες, χρονικά, που έγιναν ποτέ.
Το “σήμα” της ΕΒΖ για την έναρξη εξαγωγής των ζαχαρότευτλων επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών Κ. Μακεδονίας, Θανάσης Πίππας, ο οποίος σημειώνει, ωστόσο, πως λόγω της καθυστέρησης ήδη η σοδειά έχει υποστεί ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση, το μέγεθος της οποίας θα αρχίσει να συγκεκριμενοποιείται μόλις βγουν οι πρώτες ποσότητες.
Για την “κάλιο αργά παρά ποτέ” διαφαινόμενη θετική εξέλιξη σε σχέση με την έναρξη της φετινής καμπάνιας, φαίνεται πως τελεσφόρησαν οι διαπραγματεύσεις που είχε η διοίκηση της βιομηχανίας με τη ΔΕΠΑ, από την οποία ζητήθηκε να γίνει μια ρύθμιση στα χρέη, ύψους περίπου 12 εκατ. ευρώ (συσσωρευμένα από παρελθούσες χρήσεις), που έχει η ΕΒΖ ΑΕ προς την εταιρεία παροχής αερίου, ώστε η τελευταία να ανοίξει την κάνουλα του φυσικού αερίου και να αρχίσει η τροφοδοσία της μονάδας στο Πλατύ.
Το ίδιο εικάζεται ότι έγινε και με την ΤραινΟΣΕ -στην οποία επίσης υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές- η οποία χρησιμοποιείται για να γίνει η μεταφορά των τεύτλων από τα κέντρα συγκέντρωσης της Θεσσαλίας στο εργοστάσιο του Πλατέος.
Χρειάστηκε, βέβαια, να δοθούν κάποιες προκαταβολές για να πειστούν οι επιτελείς της ΔΕΠΑ και της ΤραινΟΣΕ να ξανασυνεργαστούν με την ΕΒΖ και στο πλαίσιο αυτό λέγεται πως καθοριστικό ρόλο έπαιξε η συμφωνία πώλησης 3.000 τόνων μελάσσας από τα αποθέματα της Ορεστιάδας, που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα η ζαχαροβιομηχανία με τη ΖΑΝΑΕ, για την οποία έγκαιρα σας ενημέρωσε το Agronews.
Το μεγάλο ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει αναπάντητο προς ώρας, αφού κανείς δεν ξέρει τί θα γίνει με το μέλλον της ζαχαροβιομηχανίας, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως η περίπτωση του fund “Innovation Brain”, το οποίο εμφανιζόταν ως ο “Λευκός Ιππότης” που θα ερχόταν με τα χρήματά του να σώσει την παραπαίουσα οικονομικά ΕΒΖ, έχει αξιολογηθεί από το υπουργείο Οικονομίας κι Ανάπτυξης ως μη έχουσα τα απαραίτητα εχέγγυα φερεγγυότητας, που σημαίνει ότι η διαδικασία επιστρέφει στο μηδέν και μαζί της και η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα της επιχείρησης, αλλά και της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα.
agronews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου