Thursday, 28 March, 2024

Έρχεται η πληρωμή των υπόλοιπων αποζημιώσεων για το 2017, αλλά μόνο για το 20%

Υπεγράφη την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η σχετική απόφαση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη

που απαιτείται για να προχωρήσει το θέμα της πληρωμής από τον ΕΛΓΑ των υπολοίπων για τις ζημιές που σημειώθηκαν το 2017. Οι πληροφορίες βέβαια αναφέρουν ότι ο ΕΛΓΑ δεν θα καταφέρει τελικά να πληρώσει ατόφιο το 30%, αλλά ένα ποσοστό περί το 20%. Η σχετική απόφαση έχει φύγει για το Οικονομικών (Χουλιαράκης), για να υπογραφεί, να πάει για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μετέπειτα ο ΕΛΓΑ, αφού περάσουν δυο-τρεις ημέρες, να πληρώσει. Το θέμα της καθυστέρησης της πληρωμής έφερε στη βουλή, με ερώτησή του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αναθεώρηση του προϋπολογισμού θα αφορά ένα ποσό περί τα 35 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι πληρωμές για όλο το εναπομείναν 30%, για τις ζημιές του 2017.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος του οργανισμού, κ. Θανάσης Ζαννιάς «ζητάμε και νέα αναθέωρηση, για να καλύψουμε το υπόλοιπο ποσό που απαιτείται. Συνολικά, για να πληρώσουμε και κάποιες ζημιές του 2018, θα ζητήσουμε ακόμη 20 εκατ. ευρώ».
Το θέμα πάντως της μη πληρωμής του 30% έφτασε και στη βουλή από τον Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος επικαλούμενος δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Κρήτη», ζητά να πληροφορηθεί από το νέο υπουργό, αν έχει πληρωθεί σε άλλες περιοχές το 30%, πλην της Κρήτης.
Συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο κ. Κεγκέρογλου επισημαίνει ότι «οι ζημιές στη περσινή παραγωγή ήταν πολύ σημαντικές και ιδιαίτερα στη Κρήτη και έγκαιρα, με προηγούμενη κοινοβουλευτική παρέμβαση, σας είχαμε επισημάνει την ανάγκη για ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, τόσο για να καταγραφούν αυτές σύντομα όσο και για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί το ταχύτερο δυνατόν.
Σύμφωνα και με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, η διοίκηση του ΕΛΓΑ έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, αφού το υπόλοιπο 30% της αποζημίωσης, έχει καταβληθεί σε άλλες Περιφέρειες της χώρας, και χωρίς καμία δικαιολογία δεν έχει καταβληθεί στην Κρήτη.
Επειδή ο ΕΛΓΑ εδώ και οκτώ (8) τουλάχιστον χρόνια, λειτουργεί με τις εισφορές των αγροτών, οι οποίες δεν επιδέχονται αναβολή καταβολής,
Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει ξανά υπάρξει τέτοια καθυστέρηση στην καταβολή του υπολοίπου 30% των αποζημιώσεων προηγούμενης χρονιάς και
Επειδή με αγωνία οι παραγωγοί περιμένουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Πότε επιτέλους θα καταβληθεί στη Κρήτη το υπόλοιπο 30% από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές της προηγούμενης χρονιάς»;
Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε για το θέμα με τον πρόεδρο των αμπελουργών, κ. Πρίαμο Ιερωνυμάκη, ο οποίος μας ανέφερε τα εξής: «είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται. Δεν θα πληρωθεί όλο το 30% μαθαίνω και επιπλέον σε κάποιες περιοχές έχει ήδη πληρωθεί και η Κρήτη έμεινε απέξω».
Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες του κ. Ιερωνυμάκη, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, τις χαρακτήρισε «ανυπόστατες».
Η πληρωμή του 20% πάντως τοποθετείται χρονικά εντός των επόμενων δυο εβδομάδων, με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Αλέξανδρος Μπίκας – agrotypos.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου