Thursday, 28 March, 2024

Έκδοση πίνακα αποτελεσμάτων για τις “Υποδομές εγγείων βελτιώσεων”

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των αιτήσεων στήριξης (προτάσεων έργων), που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης της δράσης

4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων – έργα άνω των 2,2 εκατ. ευρώ» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020.
Σύμφωνα με τον πίνακα των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης που εκδόθηκε τη Δευτέρα,
10-06-2019 με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, κ. Χαράλαμπου Κασίμη, σε σύνολο 45 προτάσεων έργων που υποβλήθηκαν (προϋπολογισμού ύψους 680 εκ. € περίπου), οι 31 προτάσεις, ύψους προϋπολογισμού 448,2 εκ. €, έτυχαν θετικής αξιολόγησης.
O προϋπολογισμός των παραδεκτών προτάσεων πρόκειται να καλυφθεί από τις πιστώσεις της πρόσκλησης (ύψους 180 εκ. €), καθώς και από πιστώσεις υπερδέσμευσης η οποία εγκρίθηκε με τη με αριθ. 57081/29-05-2019 (ΦΕΚ 2048/04-06-2019, τ. Β΄) απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης.
Τα σχετικά έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν, καλύπτουν μεγάλο τμήμα της ελληνικής επικράτειας και αφορούν βελτίωση αρδευτικών υποδομών, υποδομές για την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, ταμίευση χειμερινών απορροών (λιμνοδεξαμενές, φράγματα), καθώς και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αρδευτικών υποδομών. Μέσω των έργων αυτών επιτυγχάνεται η μείωση των απωλειών ύδατος, η εφαρμογή μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας, η συγκράτηση των χειμερινών απορροών και η διάθεση αυτών κατά τους θερινούς μήνες, η καλύτερη διαχείριση της απόληψης του νερού και η μείωση των πιέσεων από τη γεωργία τόσο στα υπόγεια όσο και στα επιφανειακά υδατικά σώματα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η αποδοτικότητα της χρήσης του αρδευτικού νερού και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας.
Κατά την αξιολόγηση των προτάσεων και στο πλαίσιο της αειφορικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση υφιστάμενων φραγμάτων μέσω της σύνδεσής τους με νέα δίκτυα, καθώς και στον εκσυγχρονισμό δικτύων τα οποία σήμερα λόγω παλαιότητας είναι πλέον μη λειτουργικά και παρουσιάζουν σημαντικές απώλειες ύδατος. Η χρηματοδότηση των έργων θα γίνει από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό ενίσχυσης 100%.
Επί των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας επτά (7) εργάσιμων ημερών από την επομένη ημέρα της αποστολής τους στους δυνητικούς δικαιούχους.
Παράλληλα με τα ανωτέρω, έχουν εκδοθεί από τις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης των Περιφερειών και βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχες προσκλήσεις στις Περιφέρειες της Χώρας, ύψους 108 εκ. €, για την επιλογή και υλοποίηση εγγειοβελτιωτικών έργων προϋπολογισμού έως 2,2 εκ. €.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου