Τι ισχύει τελικά για την αποπληρωμή των ροδακινοπαραγωγών, κ. Αποστόλου;
Με τα δάνεια τι εξέλιξη υπάρχει;
Έγινε μετά από πάρα πολύ πίεση όλων μας, και του πολιτικού- κοινωνικού συστήματος πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων είχαμε πει για την γνωστή απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομίας του κ. Σαχινίδη, η οποία δίνει τη δυνατότητα στις βιομηχανίες που δεν διαθέτουν ρευστότητα να προσφύγουν σε χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα με εγγύηση του δημοσίου. Υπήρχε καταληκτική ημερομηνία μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου να κατατεθούν οι σχετικές αιτήσεις. Αν είμαι καλά ενήμερος και είμαι καλά ενήμερος, 6 βιομηχανίες υπέβαλαν αίτημα και η απόφαση προβλέπει ότι με την έγκριση από την 25η πηγαίνεις στην τράπεζα που συνεργάζεσαι όπου υπογράφεις την δανειακή σύμβαση την οποία εγγυάται το δημόσιο.
Πέραν τούτου υπάρχουν και απαιτούνταν, αυτό ήταν και ένα σημείο δύσκολο, η υπογραφή του διοικητικού συμβουλίου. Αυτή τη στιγμή δεν έχει ελεγχθεί και δεν έχει εγκριθεί καμία από τις 6 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί. Οι βιομηχανίες, κάποιες από αυτές τουλάχιστον έχουν πληρώσει ένα μεγάλο ποσοστό παραγωγής και ακολουθούν σταδιακά να πληρώνουν, με βάση την εισροή στην Ελλάδα από τις εξαγωγές.
Οπότε, 6 βιομηχανίες δεν έχουν πληρώσει. Με την εξόφληση του ΦΠΑ τι γίνεται; Ήταν 15 εκατ. ευρώ και μέσα σε λίγο διάστημα έγιναν 20...
Βέβαια το άλλο θέμα που εξακολουθεί να υπάρχει είναι το πρόβλημα με το Φ.Π.Α. Ανάλογα κάθε φορά με το τι επιστρέφεται και δίνεται από το κράτος. Αλλά ότι είναι σχεδόν στο ποσό των 20 εκατομμυρίων είναι έτσι και δυστυχώς δεν προχωράει καθόλου αυτό το θέμα παρά τις όποιες προσπάθειες κάνουν οι βιομηχανίες.
Τι έχουν να περιμένουν οι παραγωγοί;
Αυτή τη στιγμή είμαστε σε διπλή κατεύθυνση. Από την μία περιμένουμε τις βιομηχανίες για την πρόοδο των εξαγωγών τους και την εισροή χρήματος και αναφέρομαι σε αυτές που δεν έχουν πληρώσει, και για να γίνει άνετα η πληρωμή αναμένουμε επειγόντως την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή, ώστε αυτό να πάει μετά στις τράπεζες και στις βιομηχανίες. Η απόφαση προβλέπει άμεση κατάθεση χρημάτων, στον προσωπικό λογαριασμό του κάθε παραγωγού, δηλαδή εφόσον πραγματοποιηθεί όλο αυτό δεν θα περάσουν τα λεφτά ούτε από την βιομηχανία ούτε από τις ομάδες παραγωγών θα πάνε κατευθείαν στους παραγωγούς. Αλλά δεν έχουμε ακόμα δεχτεί τα αιτήματα, εκεί είμαστε τώρα. Αυτή τη στιγμή πάντως και με τα λεφτά που κατά μέσο όρο έχουν δοθεί από όλες τις βιομηχανίες είναι το μέγεθος του 65% της συνολικής αξίας των ροδάκινων που πήγε για κομπόστα. Ξέρω από την άλλη μεριά και αυτό είναι και το δύσκολο σημείο ότι όλα αυτά τα λεφτά που τα πήραν οι ομάδες παραγωγών δεν έχουν πάει όλα στους παραγωγούς, έχω αρκετές περιπτώσεις στο μυαλό μου αλλά δεν είναι σκοπός μου να τα πω. Νομίζω πως αν προχωρήσει αυτή η ιστορία με την αναδιάρθρωση θα λείψουν τέτοια φαινόμενα.
Θα λείψουν ή θα ενταθούν;
Εγώ είμαι αισιόδοξος γιατί όπως λέει ο υπουργός από τους 6.000 συνεταιρισμούς με 5000 σφραγίδες, θα έχουμε 1.000 και σοβαρούς. Έτσι προφανώς τα πράγματα θα είναι και πιο σωστά.
Χ.Π.

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από την ιστοσελίδα μας.
- Το logospellas.gr διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Το logospellas.gr δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου .
- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email ή τηλεφωνικά.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τον Λόγο της Πέλλας
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του logospellas.gr