A+ R A-

Νέο μνημόνιο : Θετικά και αρνητικά μέτρα. Θα εφαρμοστούν ;

E-mail Εκτύπωση PDF

neo-mnhmonio-nea-metraΘετικά και αρνητικά μέτρα μπορεί να πει κάποιος ότι περιέχονται στο νέο μνημόνιο. Ο προβληματισμός όμως είναι άλλος, θα εφαρμοστούν ; Διότι στο παρελθόν έχουν παρθεί μέτρα ικανά να ανακάμψουν την ελληνική οικονομία, να αντιμετωπίσουν την φοροδιαφυγή όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Μήπως και τώρα θα συμβεί κάτι παρόμοιο ; Μήπως η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει τον μηχανισμό να εφαρμόσει τα νέα μέτρα ; Διότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε καλύτερα να μην πάρουμε το δάνειο και ας αφήσουμε την χώρα να πτωχεύσει, από το να την υποθηκεύσουμε στους δανειστές μας, οι οποίοι ποτέ δεν αγάπησαν την χώρα μας αλλά τα έσοδα από τους τόκους της. Τότε σίγουρα δεν θα έχουν ευθύνη αυτοί που μας επιβάλουν τα μέτρα αλλά εμείς οι ίδιοι. Το άσχημο στην υπόθεση του νέου μνημονίου είναι ότι τα μέτρα τα αποφασίζει η Τρόικα, τα εφαρμόζει στην ελληνική κοινωνία και εάν πετύχουν έχει καλώς, εάν δεν πετύχουν θα πάρει νέα επιπλέον μέτρα το καλοκαίρι, τι δε συνέπειες των μέτρων θα τις υποστούμε εμείς. Αυτοί αποφασίζουν εμείς πληρώνουμε. Το σωστό θα ήταν εμείς να αποφασίζαμε και εάν αποτύχουν τα μέτρα, εμείς να πληρώσουμε, όμως θα πληρώσουμε γιατί φταίμε εμείς και όχι οι άλλοι. Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας διαπραγματεύεται τους όρους, διαπραγματεύεται τα μέτρα του μνημονίου. Το προηγούμενο μνημόνιο παραδοθήκαμε άνευ όρων.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν αλλαγές στα φορολογικά δεδομένακαι παράλληλα εφαρμογή ενός νέου μοντέλου συναλλαγής των πολιτών με τις φορολογικές αρχές.

Επιγραματικά οι αλλαγές που επέρχονται είναι οι παρακάτω

Πόθεν έσχες για όλους, μέσω της καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο

Παραστατικά για όλες τις Δαπάνες: Προτείνεται η πλήρης τεκμηρίωση του τρόπου διάθεσης του εισοδήματος, μετά την καταβολή των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών

Αντικειμενικά κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Ενιαίος φόρος στα ακίνητα.

Εξετάζεται να καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος ή ενιαίο τέλος που θα περιλαμβάνει τον φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) και το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Δεν αποκλείεται ο νέος φόρος ή το νέο τέλος που θα προκύψει, να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Κατάργηση ή Απλοποίηση του Κώδικα Βίβλων και Στοιχείων και αναμόρφωση του φορολογικού ποινολογίου.

Απλοποίηση του ΦΠΑ . Η απλοποίηση του ΦΠΑ παραπέμπει στην καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19 % με 21 %, που σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο ΦΠΑ για τα φάρμακα, για όλα τα είδη διατροφής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και τις επισκευές παλαιών ακινήτων.

Κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ : Ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, ο συνδυασμός της κατάργησης των μειωμένων αυτών συντελεστών και της εφαρμογής ενός ενιαίου συντελεστή 19% ή 21% θα σημάνει την αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Απλούστευση της φορολογίας Φυσικών και νομικών προσώπων

Απαγόρευση οποιασδήποτε ευνοϊκής ρύθμισης στην φορολογίας εισοδήματος και στο ΙΚΑ

Φοροαπαλλαγές: Προβλέπεται κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών και επαναθέσπιση κάποιων εξ αυτών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια. Το νέο «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές θα φέρει νέες σημαντικές φορο-επιβαρύνσεις και θα πλήξει τα νοικοκυριά, αφού σχεδιάζεται:

Περικοπή ή και πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων από το φόρο εισοδήματος του 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές και χορηγίες χρηματικών ποσών.

«Ψαλίδισμα» των φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές περιουσιακών στοιχείων, καθώς επίσης για πολύτεκνους, τρίτεκνους και ανάπηρους.

Αυστηρότεροι κανόνες για προσφυγή στα δικαστήρια.

Αναβάθμιση προσωπικού. Έως το τέλος Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η εκ νέου αξιολόγηση και πρόσληψη 1.000 ελεγκτών και διαμόρφωση του αριθμού των ελεγκτών στους 2.000.

Κλείσιμο 200 εφοριών έως τον – Δεκέμβριο του 2012.

Παύση πληρωμών στις ΔΟΥ: Οι πληρωμές θα γίνονται πλέον στις τράπεζες ή με τραπεζικά εμβάσματα. Η παύση των πληρωμών στις ΔΟΥ υπολογίζεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012

Επίτροπος: Έως τον Σεπτέμβριο 2012 θα διοριστεί επικεφαλής της διοίκησης εσόδων και γενικά του φορολογικού μηχανισμού

Πλήρη ενοποίηση των εισπράξεων από φόρους και εισφορές έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012

Μηνιαίες δηλώσεις: Έως τον Μάρτιο του 2012 θα πρέπει να επεκταθεί το μέτρο της υποβολής μηνιαίων δηλώσεων σε ένα ευρύτερο φάσμα φορολογούμενων

Θα συνεχιστούν οι δράσεις που ξεκίνησαν μέσα στο 2011 για την επιχειρηματικότητα και τον επόμενο μήνα θα δημοσιευθεί η νομοθεσία που διευκολύνει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές (πρόκειται για το νομοσχέδιο για τη «φιλική Ελλάδα»),

Το οικονομικό τμήμα του Λόγου της Πέλλας

Προσθήκη νέου σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από την ιστοσελίδα μας.
- Το logospellas.gr διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Το logospellas.gr δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου .
- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email ή τηλεφωνικά.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τον Λόγο της Πέλλας
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του logospellas.gr


Σχόλια Αναγνωστών

  • Συγχαρητήρια , Κυρ Γραμματικόπουλε . Μόλις χθες έμαθα την εκλογή σου και ομολογώ πως χάρηκα πάρα πολύ ...

    Διαβάστε Περισσότερα...

     
  • Η κ. Φουντουκιδου εκφραζει αποψεις για τις εκλογες που εγιναν.Εμεις διαπιστωνουμε 1ον μας παει στο ...

    Διαβάστε Περισσότερα...

     
  • ΑΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ #1 Guest 03-05-2012 16:08....ΟΛΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ...

    Διαβάστε Περισσότερα...

Εγγραφή

*
*
*
*
*

* Το πεδίο είναι απαραίτητο