A+ R A-

Βαριά τα χωράφια, αργεί το σπαράγγι

E-mail Εκτύπωση PDF

vari-to-xoma-gia-to-sparaggiΥπό φυσιολογικές συνθήκες αυτές τις μέρες θα έπρεπε σχεδόν όλα τα χωράφια να έχουν καλυφθεί με πλαστικό και η συγκομιδή της νέας παραγωγής να ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Αυτή τη στιγμή μόλις το 5% έχει προλάβει να σκεπάσει τα χωράφια του, αφού οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή των καλλιεργητικών φροντίδων, ενώ την ίδια ώρα τα χωράφια είναι «βαριά». Έτσι το σκέπασμα μετατίθεται για τα τέλη του μήνα και η έναρξη της συγκομιδής πιθανόν για το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου. Ωστόσο, όσον αφορά τον παγετό, τα ριζώματα του σπαραγγιού βρίσκονται ακόμα σε λήθαργο και δεν έχουν προκληθεί ζημιές, όπως μας πληροφορεί ο Κώστας Λεπίδας, πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας.

Η λύση στις Ομάδες Παραγωγών

Στην Ελλάδα η καλλιέργεια του σπαραγγιού καλύπτει 43.000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή ανέρχεται στους 20.000 τόνους. Τα κυριότερα κέντρα παραγωγής βρίσκονται σε Γιαννιτσά, Καβάλα, Ημαθία, Έδεσσα, Ορεστιάδα, Αιτωλοακαρνανία και Ξάνθη. Η εγχώρια αγορά εμφανίζει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, ωστόσο οι Έλληνες καταναλωτές δείχνουν να μη συμμερίζονται το «πάθος» των Γερμανών για τα σπαράγγια. Εκτός όμως από την προώθηση της εσωτερικής κατανάλωσης θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κάποια βήματα για την καλύτερη οργάνωση των εξαγωγών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πολλές μικρές ομάδες παραγωγών στέλνουν την παραγωγή τους σε μια αγορά της Γερμανίας, ενώ θα ήταν πολύ πιο συμφέρον, μια κοινοπραξία αυτών των ομάδων να στέλνει σε περισσότερες γερμανικές αγορές. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε πολύ πιο εύκολα να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις των εισαγωγέων όσον αφορά το μέγεθος, τη διάμετρο, το χρώμα και την ποιότητα.

Οι τιμές του σπαραγγιού ξεκινάνε από τα υψηλά επίπεδα των 8-10 ευρώ το κιλό για τα πρώτα που βγαίνουν στην αγορά και στη συνέχεια υποχωρούν κοντά στο ευρώ. Πέρυσι η μέση τιμή που έλαβαν για τα σπαράγγια τους οι παραγωγοί διαμορφώθηκε στα 1,20 ευρώ το κιλό στην ΕΑΣ Καβάλας, ενώ σε περιοχές που δεν παράγουν καθόλου πρώιμα, η τιμή βρέθηκε οριακά κάτω από το 1 ευρώ. «Οι μικρές ποσότητες σπαραγγιών που συγκομίζονται πρώιμα επιτυγχάνουν υψηλές τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά και είναι καθοριστικές για το εισόδημα των παραγωγών», μας ενημερώνει ο Κώστας Λεπίδας.

Το σπαράγγι προτιμά εδάφη ελαφρά, πλούσια σε οργανική ουσία ,βαθιά και καλώς στραγγιζόμενα ώστε να μην δημιουργούνται ασφυκτικά φαινόμενα στα ριζώματα και οι βλαστοί να αναπτύσσονται ίσια. Αναπτύσσεται καλά σε εδαφικό pΗ ουδέτερο ως ελαφρά αλκαλικό, ενώ δεν είναι ευαίσθητο στα άλατα. Το σπαράγγι έχει ισχυρό ριζικό σύστημα γεγονός που το κάνει ανθεκτικό στην έλλειψη νερού, όμως αυξημένες αποδόσεις επιτυγχάνονται μόνο με την σωστή άρδευση. Αυξημένες ανάγκες σε νερό παρουσιάζει το σπαράγγι από τα μέσα Ιουνίου ως το τέλος Αυγούστου.

Η απόδοση του σπαραγγιού στα εύκρατα κλίματα την άνοιξη διαφοροποιείται ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο καθώς και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας συγκομιδής. Ο βαθμός στον οποίο είναι "ισορροπημένο" το καλοκαίρι ως προς τους δύο αυτούς περιβαλλοντικούς παράγοντες επηρεάζει τον αριθμό και τη διάμετρο βλαστών που θα παραχθούν την άνοιξη.

Ο διεθνής ανταγωνισμός

Νέες προκλήσεις

Όμως ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τα τελευταία χρόνια τους Έλληνες παραγωγούς είναι ο αυξημένος ανταγωνισμός από χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες από έντονα εισαγωγικές, καταβάλουν προσπάθειες για να αυξήσουν την αυτάρκεια τους. Σε αυτό το σημείο, ο έντονα εξαγωγικός χαρακτήρας της ελληνικής παραγωγής, που φτάνει το 90%, θα πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι σημαντικότεροι ανταγωνιστές μας καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, η Ισπανία αυξάνει σταθερά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις της, ωστόσο εξάγει μόνο το 40%. Στη Γαλλία η καλλιέργεια σπαραγγιού βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία και η παρουσία της στις αγορές έχει περιοριστεί αισθητά. Παράγει περίπου 35.000 τόνους και εξάγει μόνο το 23%. Η Ολλανδία παράγει σταθερά 12.000 τόνους και εξάγει το 50%. Όσον αφορά τη Γερμανία, παραμένει η μεγαλύτερη αγορά νωπού σπαραγγιού στον κόσμο και για το λόγο αυτό προσπαθεί να αυξήσει και την εγχώρια παραγωγή της.

Από τις πυραμίδες

Το σπαράγγι (Asparagus officinalis) συναντάται σε άγρια μορφή σε αρκετές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες. Ήταν γνωστό στην αρχαία Αίγυπτο, καθώς έχουν βρεθεί τοιχογραφίες στις πυραμίδες όπου πιστεύεται ότι χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.Χ. Στην Μικρά Ασία πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκε 2000 χρόνια πριν από την εποχή των Ρωμαίων. Στην Ελλάδα το σπαράγγι συναντάται σε άγρια μορφή, αυτοφυές, σε υγρές ημιορεινές περιοχές.

Προσθήκη νέου σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από την ιστοσελίδα μας.
- Το logospellas.gr διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Το logospellas.gr δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου .
- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email ή τηλεφωνικά.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τον Λόγο της Πέλλας
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του logospellas.gr


Σχόλια Αναγνωστών

  • Συγχαρητήρια , Κυρ Γραμματικόπουλε . Μόλις χθες έμαθα την εκλογή σου και ομολογώ πως χάρηκα πάρα πολύ ...

    Διαβάστε Περισσότερα...

     
  • Η κ. Φουντουκιδου εκφραζει αποψεις για τις εκλογες που εγιναν.Εμεις διαπιστωνουμε 1ον μας παει στο ...

    Διαβάστε Περισσότερα...

     
  • ΑΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ #1 Guest 03-05-2012 16:08....ΟΛΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ...

    Διαβάστε Περισσότερα...

Εγγραφή

*
*
*
*
*

* Το πεδίο είναι απαραίτητο